De koningin in het bordeel

Love Ranch Regie: Taylor Hackford . Met: Helen Mirren, Joe Pesci, Sergio Peris-Mencheta.In: 6 bioscopen **

Op papier een voortreffelijk uitgangspunt voor een film: Joe Pesci en Helen Mirren als een echtpaar op leeftijd, dat gezamenlijk het eerste legale bordeel in Nevada runt in de jaren zeventig. De zaken gaan goed, maar de jaren beginnen te tellen en vooral zij is de dagen zat. Daar komt verandering in als hij nog een grote slag wil slaan als bokspromotor en zijn vrouw Grace ronselt als manager voor de jonge bokser, die haar een tweede jeugd bezorgt.

Dat de film niet half zo vermakelijk is als Love Ranch misschien had kunnen zijn, heeft te maken met onzekerheid van toon, het trage tempo en de slechte uitwerking van de bijrollen – niet een van de werkneemsters van het bordeel krijgt een eigen gezicht. Daarbij ontwikkelt Love Ranch ook steeds meer sentimentele trekken. Regisseur Hackford is de echtgenoot van Mirren; ze ontmoetten elkaar bij de opnamen van White Nights in 1985. Ze hebben lang gezocht naar een geschikt project om opnieuw met elkaar samen te werken, maar misschien hadden ze toch nog even door moeten zoeken. Af en toe is er een aardige, bitse oneliner. De beste verwijst naar Mirrens beroemdste rol in The Queen: „Wie denk je wel dat je bent? De koningin van Engeland?”

    • Peter de Bruijn