De Japanse sushi wordt duur betaald

De blauwvintonijn is een beschermde soort, maar Japanners zijn gek op de vettige vis, waarvan vooral sushi wordt gemaakt. De vangst van de vis is voor een deel aan banden gelegd.

A bluefin tuna, sold for a record price, is moved using a trolley at the Tsukiji market after the New Year's auction, in Tokyo January 5, 2011. A whole bluefin tuna, prized by sushi aficionados for its flavour, sold for a record price of 32.49 million yen ($396,700) in the year's first auction at the fish market on Wednesday. REUTERS/Kyodo (JAPAN - Tags: BUSINESS FOOD SOCIETY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. JAPAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN JAPAN. YES REUTERS

300.000 euro bracht een blauwvintonijn vandaag op de Tsukiji vismarkt van Tokio op. Het was de eerste visveiling van het jaar, die wordt gezien als maatgevend voor de stand van de visindustrie.

„Het was een uitzonderlijke grote vis, maar de prijs verraste ons toch”, zei een woordvoerder van Tsukiji, de grootste visafslag ter wereld, tegen persbureau AP.

De 342 kilo wegende blauwvintonijn was, omgerekend naar gewicht niet de duurste tonijn ooit. Tien jaar geleden bracht een 202 kilo zware blauwvintonijn ruim 180.000 euro op.

De twee kopers van vanmorgen waren dezelfde die ook vorig jaar de eerste tonijn kochten. De eigenaar van Kyubey, een sushi restaurant in Tokio telde het bedrag neer samen met Itamae Sushi, een keten van restaurants in Hongkong.

De verkochte blauwvintonijn was een van de 538 exemplaren die vandaag werden verhandeld op de vismarkt van Tokio. Japanners zijn verreweg de grootste consumenten van zeevis, met een voorkeur voor bepaalde soorten. Zo gaat 80 procent van alle blauwvintonijn, een bedreigde diersoort, naar Japan. De vissen worden hoofdzakelijk gevangen in de Atlantische en Stille Oceaan en de Middellandse Zee. Een hapje van de vettige tonijn brengt in een Japans restaurant gemakkelijk 18 euro op.

De Japanse visindustrie verzet zich tegen vangstbeperkingen van de blauwvintonijn en andere bedreigde vissoorten.

Afgelopen november stemde de internationale commissie voor behoud van de Atlantische tonijn (ICCAT) in met een verlaging van het vangstquotum voor blauwvintonijn in de oostelijke Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Vanaf 2011 mag per jaar nog 12.900 metrische ton van deze vis worden gevangen – dit was in 2010 nog 13.500 ton. De commissie wil ook strenger toezien op de naleving van het besluit.

Milieuorganisaties reageerden verontwaardigd op de uitspraak van ICCAT. Volgens het Wereldnatuurfonds en andere organisaties moet de vangst van het aantal blauwvintonijnen met veel meer worden beperkt of helemaal worden stopgezet om er voor te zorgen dat de soort overleeft.

De Europese Unie besloot vorige maand tot vangstbeperking voor kabeljauw, ook een bedreigde vissoort. De EU-ministers van visserij willen dat er dit jaar een kwart minder kabeljauw wordt gevangen voor de kust van Schotland en Ierland. Vissers hebben fel geprotesteerd tegen de beperking die volgens brancheorganisaties zal leiden tot groot banenverlies.

Wetenschappers gaan ervan uit dat de kabeljauw in Europa zal uitsterven als de vangst niet sterker aan banden wordt gelegd. Ook Greenpeace waarschuwt voor dat scenario. „De kabeljauw in Europese wateren zal verdwijnen bij de huidige quota”, zei een woordvoerder van de milieuorganisatie tegen AP. „De Europese Unie dient zich te schamen.”