CES 2011: Intel chip met kopieerbeveiliging

Hoe maak je Hollywood gelukkig? Met een chip die ongewenste kopieën van films tegengaat. Of de consument ook op die beperking zit te wachten is een tweede, maar chipfabrikant Intel heeft hoge verwachtingen van een nieuw type processor die films van hoge kwaliteit beschermt tegen kopiëren. De Core processor codeert 1080p streaming video (1920 x 1080 pixels, vergelijkbare kwaliteit als Blu-Ray) hardwarematig.

De meeste video on demand diensten leveren nu een maximale resolutie van 720p. Intel denkt met de tweede generatie Core processors in te spelen op wensen van de filmindustrie met een veiliger platform voor hun allerduurste content. Het motto luidt:

“Your key to unlock a whole world of premium movies and entertainment in full HD with your PC”

Die sleutel moet je letterlijk nemen. Bedrijven als Warner Bros gaan films in full high def alleen beschikbaar stellen met de nieuwe Core processor. Dankzij de nieuwe Core processor onkopieerbaar, zegt Intel. Filmfabrikanten kunnen in de film codes meegeven tot wanneer het bestand afspeelbaar is. Heb je geen Insider processor, dan kun je de HD-films niet bekijken. Geen filmliefhebber die op zo’n restrictie zit te wachten. En vandaar dat dit soort digital right managements-technieken vaak uiteindelijk toch gekraakt wordt.

Er zijn ook voordelen, gelukkig. Dankzij de hardwarematige codeerprocessen wel razendsnel een (mindere) kopie voor mobiel gebruik produceren. Een laptop met de nieuwe Core-processor kan ook meteen draadloos een 1080p signaal versturen via Wireless Display, een technologie waarmee je je bureaublad naar een groter scherm kunt sturen.

De Core processor, werktitel Sandy Bridge, integreert een grafische processor en een CPU op dezelfde chip. Dat is zuiniger in energieverbruik en voordeliger dan twee losse chips. Bovendien neemt het minder ruimte in beslag. Intel handhaaft de huidige naamgeving van i3, i5 en i7 processoren en bouwt zowel dual als quad-core varianten. De testers van Toms Hardware namen de nieuwe Sandy Bridge-chips al uitgebreid op de proef.

De nieuwe Intel processoren zijn in actie te zien op de CES. De deuren van de Consumer Electronics Show gaan pas op donderdag 6 januari open, een dag eerder houden de grote elektronicafabrikanten hun persconferenties, met onder meer LG, Sony, Sharp, Panasonic en Samsung. ‘s Avonds geeft Microsoft topman Steve Ballmer een pre-CES toespraak, waarbij wellicht meer nieuws over Microsofts tablet pc-plannen te horen is.

    • Marc Hijink