CES 2011: Amerikaanse smartphones gaan voor 4G

In Europa staan LTE en zeker WiMax nog in de kinderschoenen, maar de grote Amerikaanse mobiele netwerken benutten de Consumer Electronics Show in Las Vegas om hun nieuwe 4G-producten voor te stellen aan het grote publiek. Het zijn telefoons die gebruik maken van een volgende generatie mobiele netwerken, zoals LTE en WiMax. Om het verwarrend

Samsung Infuse 4G, met HSPA+Samsung Infuse 4G, met HSPA+

In Europa staan LTE en zeker WiMax nog in de kinderschoenen, maar de grote Amerikaanse mobiele netwerken benutten de Consumer Electronics Show in Las Vegas om hun nieuwe 4G-producten voor te stellen aan het grote publiek. Het zijn telefoons die gebruik maken van een volgende generatie mobiele netwerken, zoals LTE en WiMax. Om het verwarrend te maken wordt ook de snelle 3G-variant HSPA+ verkocht als 4G. T-Mobile doet het - en haalt daar alleszins goede snelheden mee -  en ook AT&T. De naamsverwarring is officieel goedgekeurd door de International Telecommunications Union. AT&T kondigde de ultradunne Samsung Infuse 4G aan: de Infuse heeft een enorm amoled scherm van 4,5 inch, met 1,2 Ghz processor en Android 2.2. Is dat nou een kleine tablet of een grote telefoon?

AT&T heeft veel kritiek over zich heen gekregen wegens de overbelasting van het mobiele datanetwerk en groot aantal uitvallende gesprekken van iPhone-gebruikers. Het was dus tijd voor een upgrade van het netwerk. Naast HSPA+ begint AT&T medio dit jaar aan een LTE-netwerk (Long Term Evolution) dat in 2013 uitgerold moet zijn. Android-toestellen schakelen nu al over naar LTE, de iPhone krijgt in 2012 ook een LTE-variant, is de verwachting.

De andere Amerikaanse mobiele provider, Sprint, biedt nu drie telefoons aan die gebruik maken van WiMax. Het gaat om de HTC Evo 4G, de Evo Shift 4G en de Samsung Epic 4G. Verizon, dat een LTE-netwerk in de grote Amerikaanse steden uitrolt, geeft later vandaag een persconferentie waarin nieuwe toestellen en netwerksnelheden bekend worden gemaakt.

‘HSPA+ makkelijker onderweg’

Overigens is een van de voordelen van HSPA+, zo zeggen Amerikaanse gebruikers op de CES die al geëxperimenteerd hebben met de 4G-netwerken, dat deze technologie onderweg makkelijk heen en weer kan schakelen tussen snellere en tragere verbindingen binnen het 3G-protocol. Dat is bij LTE lastiger, maar dat haalt weer hogere snelheden op een vaste locatie, bijvoorbeeld thuis.