Burgemeester Van der Laan steunt korpschef Welten

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft zijn steun uitgesproken voor de Amsterdamse korpschef Bernard Welten. Die kreeg vandaag een golf van kritiek over zich heen nadat hij gezegd had een eventueel boerkaverbod niet te zullen gaan handhaven.

De burgemeester onderstreept volgens persbureau Novum dat het boerkaverbod nog niet is ingevoerd en dat Welten slechts zijn zorg uitsprak over de uitvoerbaarheid van het kabinetsvoornemen. “Het zou goed zijn als de zorg van de hoofdcommissaris en de expertise van de Amsterdamse politie een plaats krijgen in het komende wetgevingstraject.”

Verder bestaat er ‘binnen de Amsterdamse driehoek geen misverstand over dat de wet ook in Amsterdam geldt en wordt gehandhaafd’, voegt Van der Laan daaraan toe.

Welten deed zijn uitspraak gisteravond in het televisieprogramma 5 jaar later. ”Ik voel me niet altijd een instrument van de overheid dat onmiddellijk doet wat er gevraagd wordt. Ik gebruik m’n verstand nog steeds.” Volgens Welten is sprake van een ‘buitengewoon complex dilemma’. Hij wees erop dat de politie er is om vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid te waarborgen.