Brug tussen Europa en Azië

Men on the Bridge. Regie: Asli Özge. Met: Fikret Portakal, Murat Tokgöz, Umut Ilker, Cemile Ilker. In: 4 bioscopen. ***

Het Turkse docudrama Men on the Bridge volgt drie mannen die verbonden zijn met de brug over de Bosporus in Istanbul – de superdrukke verkeersader tussen het Europese en Aziatische gedeelte van Turkije.

De ongeschoolde, 17-jarige Fikret probeert er zijn bloemen te slijten, maar de auto’s slaan nauwelijks acht op hem. Politieman Murat houdt overdag automobilisten aan die niet handsfree bellen, ’s avonds zit hij achter zijn computer en chat hij wat ongemakkelijk met vrouwen. Hij is een triestig figuur. Een van zijn dates gaat er al na een half kopje thee vandoor. „Je hebt je thee nog niet eens op”, roept de mollige Murat haar wanhopig na. Umut rijdt de hele dag in een taxibusje over de brug. Zijn vrouw wil dolgraag een groter huis, maar dat zit er met zijn salaris niet in. De levens van deze mensen zitten net zo vast als het verkeer op de brug, waardoor er al snel melancholie in de film kruipt.

De drie mannen zijn een doorsnee van Turkije. Ze proberen het hoofd boven water te houden en vooruit te komen, maar alles stagneert. De staat is vooral bezig met nationalistische optochten.

Men on the Bridge mengt documentaire met fictie. Echte mensen spelen hun levens na, alleen Murat wordt gespeeld door zijn broer. De politieman mocht van zijn bazen niet meedoen.

    • André Waardenburg