Beliebers

In Nederland zullen sommigen bij het horen van zijn naam misschien denken aan Disney Channel, aan zijn soepele haarlok of aan zijn hoge jongensstem die smekend „baby, baby, baby, ooooh” zong. Er zullen misschien ook mensen zijn die nauwelijks van hem gehoord hebben: voor mijn gevoel is in de tijd dat wij hier een wandelingetje

In Nederland zullen sommigen bij het horen van zijn naam misschien denken aan Disney Channel, aan zijn soepele haarlok of aan zijn hoge jongensstem die smekend „baby, baby, baby, ooooh” zong. Er zullen misschien ook mensen zijn die nauwelijks van hem gehoord hebben: voor mijn gevoel is in de tijd dat wij hier een wandelingetje naar de glasbak maakten en meewarig keken naar een dik hondje, Justin Bieber een wereldster geworden. In Amerika is hij een waar fenomeen. De zestienjarige Canadese zanger is de meest betwitterde persoon van 2010, zijn memoires The First Step 2 Forever: My Story zijn al verschenen („ik heb een verschrikkelijk kapsel gekregen vandaag. Mijn signature swoosh is weg. Ik lijk wel Bart Simpson”) en in 2011 is de bioscoopdocumentaire over zijn levensverhaal te zien. In 3D.

Door zijn brave, godslievende imago en hoge aaibaarheid heeft hij een enorme schare zeer trouwe fans, voornamelijk jonge meisjes. Zij worden Beliebers genoemd en ze zijn gek. Niet een beetje gek, zoals een meisje dat hartstochtelijk knuffelt met een Justin Bieber kussen en vervolgens verzucht: „O, he is ever so dreamy.” Maar écht gek. Op een „ik wil hem anders trek ik al mijn wimpers uit en stuur ze in een roze envelopje naar hem op en ik ga met zijn wassen beeld trouwen in Vegas HOE BEDOEL JE IK BEN PAS ZES?” Het internet staat vol met schokkerige filmpjes waarin groepen tienermeisjes Justin Bieber ergens ontwaren en hem krijsend belagen. De achttienjarige actrice met wie hij gezoend heeft ontvangt doodsbedreigingen.

Dit is allemaal, nu ja, voornamelijk best wel zielig voor Justin Bieber. En inmiddels is er nóg een nieuwe dimensie aan de waanzin toegevoegd, een behoorlijk fascinerende: Justin heeft een dubbelganger. Het is een jongen uit Australië die Jamie Laou heet en die er een tijdje geleden achterkwam dat als hij zijn webcam aanzette, mensen hem opeens wél interessant vonden. Sterker nog, 800 meisjes zagen hem en huilden, ervan overtuigd dat ze naar Bieber keken. Het opmerkelijke is dat zelfs toen duidelijk werd dat hij iemand anders was, ze hem nog steeds omarmden. Jamie heeft inmiddels 50.000 volgers op Twitter en maakt filmpjes, waarin hij bijvoorbeeld vertelt niet in God te geloven en teddyberen zoent. In zijn filmpje I am Jamie Laou (99.468 keer bekeken) zit hij voor de webcam en maakt met een vreemd accent grapjes over het feit dat hij geen vijftigjarige pedofiel is, van cupcakes houdt en seks heeft met je moeder. Daarna zegt hij zonder duidelijk aanwijsbare reden „I’m a fish”. Het is bizar. Hij is een soort Anti-Bieber. De perfecte evil twin.

Ik vind dit allemaal nogal Being John Malkovich-achtige proporties aannemen. Komt er hierna nog een dubbelganger van Jamie Laou? Wordt ook die aanbeden? Zal Jamie een poging doen om Justin te vermoorden – in zijn tweets ondergraaft hij al langzaam het koninkrijk door te zeggen dat Justin niet om zijn fans geeft.

Een ding is zeker: de onschuld is voorgoed verloren.