Beeldend levenslied

Oleg Fateev em Adri Overbeeke gaan spelen in 'De reis van een Rus' van Theater Artemis
Oleg Fateev em Adri Overbeeke gaan spelen in 'De reis van een Rus' van Theater Artemis Foto: Joep Lennarts

theater

Reis van een Rus

van Artemis, 9+. Tournee t/m 09/04. www.artemis.nl****

Op de vlucht voor oorlog en geweld is de Rus uit Reis van een Rus vijftien jaar geleden in Nederland beland. Nog één keer kijkt hij achterom. In gebroken Nederlands verhaalt hij over zijn vaderland Moldavië, over het conservatorium in Moskou, over zijn hoogzwangere vrouw, die hij heeft achtergelaten, over hoe hij aan uitzending naar Afghanistan ontkwam.

Adri Overbeeke, de Rus, kan spannend, beeldend en boeiend vertellen. De man op wiens geschiedenis de voorstelling gebaseerd is, Oleg Fateev, staat voortdurend naast Overbeeke op het podium. Hij luistert naar zijn eigen verhaal, bekritiseert het nu en dan met een ironische blik en kleurt het vooral met zijn bayan, zijn knoppenaccordeon.

Prachtige, ontroerende melodieën, gecomponeerd door Fateev, komen daaruit, die de avonturen van de Rus nog meer lading en melancholie meegeven. En de wodka die ter tafel komt, verbroedert, als vanouds.

Volgens regisseurs Floor Huygen en Bert Luppes is het thema universeel, want het gaat in feite over elke ontheemde reiziger op zoek naar een beter bestaan.

Volwassen thema’s in een volwassen vorm: een monoloog van een uur in een decor van acht bagagerekken. Die leeftijdsindicatie mag een eind omhoog.

Elisabeth Heijkoop

    • Elisabeth Heijkoop