ASR voorbode voor beursgang ABN Amro

Na regelmatig van eigenaar te zijn gewisseld, is verzekeraar ASR nu van de Nederlandse Staat. Een beursgang is waarschijnlijk.

Verzekeraar ASR verdween begin deze eeuw van de beurs. De kans is aanwezig dat het bedrijf de komende jaren weer terugkeert op het Damrak. Ook al is ASR al sinds 2000 geen beursgenoteerd bedrijf meer, het lot van de verzekeraar is nauw verbonden met het wel en wee op de beursvloer.

ASR ontstond in 1997 toen Stad Rotterdam, een beursgenoteerd bedrijf, concurrenten De Amersfoortse en Europeesche Verzekeringen overnam. ASR (in eerste instantie een afkorting voor Amersfoortse en Stad Rotterdam) werd een matig presterend aandeel in de midkap, de index voor middelgrote bedrijven.

De notering van ASR duurde slechts drie jaar. In 2000 kocht Fortis de verzekeraar voor 4,1 miljard euro, een bedrag dat destijds als een knock-out bod werd omschreven. ASR was een gewilde prooi omdat het bedrijf als enige grotere financiële instelling een pure verzekeraar was. De overnamepremie van bijna 70 procent was de prijs die Fortis betaalde om te voorkomen dat er een hoger tegenbod kwam van buitenlandse concurrenten.

Het bedrijf werd ingebed in de nieuwe eigenaar en ging verder als Fortis ASR. De verzekeringstak kreeg er nieuwe merken bij vanuit Fortis, zoals uitvaartverzekeraar Ardanta en Amev. De afkorting ASR stond sindsdien voor Amev Stad Rotterdam.

Het opereren in de luwte van de grote moeder duurde ook maar kort. In 2008 werd Fortis Nederland, inclusief ABN Amro en Fortis ASR, genationaliseerd. Het concern had grote problemen door de dure overname van ABN Amro en de financiële crisis.

Het nieuwe ASR Nederland – de naam Fortis liet men onmiddellijk vallen – kreeg binnen een jaar een nieuw logo en een nieuwe landelijke advertentiecampagne om het merk ASR weer in de markt te zetten. Het nam de shirtsponsoring van voetbalclub Feyenoord over van Fortis. Dat was ook terug naar het oude bekende: de naam Stad Rotterdam stond in de jaren negentig op het shirt van Feyenoord.

ASR is nu niet meer de pure verzekeraar van 1997, al vormen deze activiteiten nog altijd de hoofdmoot van het bedrijf. Er is een bankentak voor hypotheken en spaar- en beleggingsproducten en een vastgoedafdeling.

De Nederlandse overheid moet als enige aandeelhouder nu beslissen over de toekomst van het bedrijf. Het ministerie van Financiën maakte al bekend dat het de verzekeringsactiviteiten wil verkopen. Hoe en wanneer dat gaat gebeuren, is niet bekend. Later deze maand zal minister Jan Kees de Jager in een brief aan de Tweede Kamer een exitstrategie voorstellen voor zowel ASR als ABN Amro.

De voorkeur van ASR-topman Jos Baeten is duidelijk. Net als zijn collega bij ABN Amro Gerrit Zalm, wil hij onafhankelijk blijven als de Staat zich terugtrekt. Vorig jaar zei hij dat de verzekeraar liefst zelfstandig door wil gaan en stelde dat een beursgang dan de meest serieuze optie was.

Andere opties lijken bij voorbaat minder kansrijk. Dat een Nederlandse partij ASR op korte termijn zal opkopen, is onwaarschijnlijk. Een aantal grote spelers, waaronder SNS Reaal en ING, mogen het komende jaar nog geen overnames doen omdat ze de ontvangen staatssteun nog niet volledig hebben terugbetaald. Het is sowieso twijfelachtig of Nederlandse financiële partijen voldoende geld hebben voor zo’n substantiële overname. ASR is de derde verzekeraar van Nederland en boekte over 2009 een omzet van 4,9 miljard euro. Buitenlandse partijen zullen ook interesse hebben, maar het is de vraag of de overheid een grote verzekeraar naar het buitenland laat gaan.

Dus lijkt de weg naar het Damrak vrij, al zal De Jager geen verkoop ambiëren in het huidige gure beursklimaat. Marktexperts denken dat de Staat ASR als eerste van de hand wil doen, voor de privatisering van ABN Amro. De bank zelf denkt dat een beursgang vanaf 2013 mogelijk is. Dan zou ASR ergens in de komende twee jaar terugkeren op Beursplein 5.

    • Heleen de Graaf