Acute geldnood dreigt voor PSV

PSV komt dit seizoen bij ongewijzigd beleid in acute financiële problemen. De Eindhovense voetbalclub moet door nieuwe afspraken met banken of andere geldschieters voorkomen dat dit seizoen „een tekort aan liquide middelen” brengt. Als het niet lukt om extra middelen te krijgen, „kan het zijn dat PSV niet in staat zal zijn haar verplichtingen af te wikkelen”. Dit meldt het jaarverslag van de koploper in de eredivisie dat onlangs is verschenen. De externe accountant stelt in het verslag dat het tot 15 december 2010 niet was gelukt „om additionele financiële middelen” aan te trekken. Dat zorgt voor „onzekerheid van materieel belang” waardoor „gerede twijfel zou kunnen bestaan” over de continuïteit van de club. De KNVB wil geen reactie geven. In een toelichting zegt PSV: „We maken ons niet direct zorgen over het voortbestaan van de club, maar het is wel zo dat we niet op de huidige weg verder kunnen gaan.”

Los van de gesprekken met geldschieters stelt de club – die voor 37 miljoen van de banken heeft geleend – ook „een actief beleid om spelerstransfers op termijn te realiseren” voor. Vorige maand verkocht PSV Ibrahim Afellay voor 3 miljoen euro aan Barcelona. De club maakte in oktober een verlies van 17,5 miljoen over het vorig seizoen bekend, wat deels komt door het mislopen van de lucratieve Champions League. Dit seizoen wordt een vergelijkbaar verlies verwacht. Dan dreigt ook een negatief eigen vermogen. PSV is de succesvolste Nederlandse club van het laatste decennium. De 21-voudig landskampioen heeft sinds 1974 onafgebroken deelgenomen aan Europese competities. De problemen van PSV staan niet op zich. De 18 eredivisieclubs leden vorig seizoen een verlies van 71,8 miljoen.

    • Koen Greven
    • Erik van der Walle