Aanklager in proces arts Jackson presenteert ‘kroongetuige’

A banner is flown over a criminal court in Los Angeles January 4, 2011. A judge begins on Tuesday preliminary court hearings in the involuntary manslaughter case against Dr. Conrad Murray, the doctor who is accused of being responsible for the death of pop star Michael Jackson. REUTERS/Mario Anzuoni (UNITED STATES - Tags: CRIME LAW ENTERTAINMENT)
A banner is flown over a criminal court in Los Angeles January 4, 2011. A judge begins on Tuesday preliminary court hearings in the involuntary manslaughter case against Dr. Conrad Murray, the doctor who is accused of being responsible for the death of pop star Michael Jackson. REUTERS/Mario Anzuoni (UNITED STATES - Tags: CRIME LAW ENTERTAINMENT) Een vliegtuig met spandoek cirkelde gisteren boven de rechtbank in Los Angeles. Foto Reuters

In het proces tegen de arts van Michael Jackson getuigt vandaag een bodyguard van de popster die een zeer belastende verklaring zal afleggen tegen dokter Conrad Murray. Volgens de aanklager zal deze Alberto Alvarez verklaren dat Murray injectiespuiten heeft verborgen alvorens hulp in te schakelen om de stervende King of Pop te redden. Dat meldt AP.

Vandaag is dag twee in de hoorzitting voorafgaand aan een mogelijke rechtszaak tegen de arts van Jackson. Naar verwachting volgende week zal de rechter bepalen of er genoeg bewijzen zijn om de arts terecht te laten staan voor zijn handelen voorafgaand, tijdens en na het sterven van Michael Jackson.

Gisteren verklaarde de aanklager dat hij hard kan maken dat Murray ruim twintig minuten wachtte voor hij 911 belde. De aanklager verwijt de arts “een extreme afwijking van de zorgnorm” door het toedienen van propofol, zonder de juiste medische apparatuur, en een stuntelige reanimatie. Jackson overleed op 25 juni 2009 aan een overdosis van dit verdovende middel.

‘Murray vroeg om hulp bij reanimatie’
Een andere bodyguard verklaarde gisteren dat de Jacksons kinderen Prince en Paris op de dag van zijn overlijden zagen hoe dokter Murray in paniek op de borstkas van hun vader duwde. Volgens de beveiliger vroeg de arts op een gegeven moment of er iemand anders in staat was tot reanimatie.

Een andere getuige, choreograaf Kenny Ortega, verklaarde zes dagen voor Jacksons dood ruzie te hebben gemaakt met Murray over de gezondheid van de zanger. Ortega, die met de King of Pop aan een reeks concerten werkte, maakte zich zorgen om zijn gezondheid. Murray zou hebben gezegd dat er niets aan de hand was en dat Ortega ‘geen doktertje’ moest proberen te spelen.

Murray pleit onschuld
Murray kan bij veroordeling voor onvrijwillig doodslag een gevangenisstraf van vier jaar krijgen. Hij heeft verklaard onschuldig te zijn. De verdediging  zegt dat de arts geen middelen heeft toegediend die Jacksons dood zouden hebben veroorzaakt.

    • Bart Hinke