Woeefff-woeefffgeluid windmolens verklaard

In het artikel Windmolengeluid kruipt in je kop (NRC Handelsblad, 23 december) wordt gesuggereerd dat het zoevende geluid van windmolens – woeefff-woeefff-woeefff – ontstaat wanneer de bladen de mast passeren. Dit is in het algemeen onjuist. Een windturbineblad produceert gedurende de hele omwenteling een constante hoeveelheid geluid. Dit geluid wordt veroorzaakt door de turbulente luchtstroming over de achterrand van het blad en straalt vooral af in de richting waarin het blad zich beweegt. Met andere woorden: je hoort het blad vooral wanneer het naar je toe komt. Voor een waarnemer op de grond betekent dit dat het meeste geluid wordt geproduceerd wanneer het blad naar beneden beweegt, ongeveer in de horizontale stand. Telkens wanneer een blad deze positie passeert wordt een „woeefff” uitgezonden. Tegen de tijd dat het geluid bij de waarnemer op de grond is, zijn de bladen alweer een stukje verder gedraaid. Hierdoor lijkt het soms dat het geluid wordt geproduceerd wanneer de bladen de mast passeren.

Overigens hebben wij ook gedemonstreerd dat windturbinegeluid kan worden gehalveerd door middel van zaagtanden op de achterrand van de bladen, zonder opbrengstverlies.

Dr. Ir. S. Oerlemans

Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium NLR

    • Ruimtevaartlaboratorium Nlr
    • Dr. Ir. S. Oerlemans Nationaal Lucht-