We weten zeker dat het onzeker blijft dit jaar

Vorig jaar zeiden analisten: investeer in obligaties en grondstoffen.

Maar dit jaar moeten de beleggers volgens hen juist vooral aandelen kopen.

Gold bars weighing between 50 grams and 1 kilo are displayed in an office of French gold supplier CPoR company in Paris November 25, 2010. CPoR launched on Wednesday a range of "mini-bars" aimed at tapping growing interest in the precious metal that is stirring a traditionally slow French market, the company's CEO said. REUTERS/Jacky Naegelen (FRANCE - Tags: BUSINESS SOCIETY)
Gold bars weighing between 50 grams and 1 kilo are displayed in an office of French gold supplier CPoR company in Paris November 25, 2010. CPoR launched on Wednesday a range of "mini-bars" aimed at tapping growing interest in the precious metal that is stirring a traditionally slow French market, the company's CEO said. REUTERS/Jacky Naegelen (FRANCE - Tags: BUSINESS SOCIETY) Reuters

Ze weten het echt zeker. Het wordt het jaar van de opkomende markten en van de aandelen. De analisten van Nederlandse en internationale banken hebben de jaarlijkse prognoses weer afgegeven. Was 2010 vooral het jaar van obligaties en grondstoffen, de investeerder wordt nu een andere kant opgestuurd.

Dat de prognoses van analisten en beleggingsstrategen met enige scepsis moeten worden gelezen, blijkt ieder jaar weer als de verwachtingen van het jaar ervoor erbij worden gepakt. Zo dachten de deskundigen een jaar geleden dat in 2010 het economische herstel zou doorzetten en dat de steunmaatregelen van centrale banken en overheden langzaam zouden worden teruggedraaid. Dat de eurozone in een diepe crisis raakte had niemand gedacht, evenmin dat er een valutaoorlog dreigde en dat het herstel in veel landen stagneerde.

De enige zekerheid die analisten nu kunnen geven, is dat de onzekerheid voortduurt. „Wij leven in buitengewone tijden. Wat nu totaal onmogelijk lijkt, daar moeten we rekening mee houden”, zegt Jim Reid, strateeg bij Deutsche Bank. Wat wel zeker lijkt: de eurozone zal onrustig blijven, de snelheid van de economische groei blijft een vraagteken en de politieke spanning tussen China en de Verenigde Staten over de verhouding tussen de dollar en yuan zal weer opduiken. Ook nieuwe crises worden niet uitgesloten. Zo vrezen sommigen de impact van de enorme toevloed aan dollars, omdat de Amerikaanse centrale bank (Fed) de komende tijd doorgaat met honderden miljarden in de economie te pompen. De conclusies van de voortdurende onzekerheid: de belegger moet nog meer dan voorheen alert zijn zodat hij op tijd kan reageren.

Waar de analisten het grotendeels wel over eens zijn, is dat aandelen momenteel redelijk goedkoop zijn. „Voor aandelenmarkten kan 2011 zeker een goed jaar worden”, zegt Ken Lambden, directeur aandelen wereldwijd bij vermogensbeheerder Schroders. „Economische indicatoren suggereren dat er geen dubbele dip in de economie komt. Aandelen zijn momenteel niet duur en Europa heeft van de ontwikkelde landen de meest aantrekkelijke koers-winstverhoudingen.”

Het is logisch dat analisten stellen dat een bepaald segment het goed zal doen. Het is hun werk. Als zij aanbevelen om niets te kopen zouden zij snel werkloos zijn. Hun werkgevers, de banken, hebben baat bij de koop of verkoop van financiële producten.

Over hoe de markt voor grondstoffen zich komend jaar zal ontwikkelen – op beleggingsgebied de topper van vorig jaar – zijn de opvattingen wisselend. Door de enorme stijging van de goudprijs stellen sommigen dat investeerders deze traditionele vluchthaven in tijden van crisis beter kunnen mijden. Aan de andere kant zijn er analisten die een verdere stijging van grondstofprijzen zien. „Deze hype kan nog een tijd duren”, schrijft Jasper Segboer van Theodoor Gilissen. „Hoe ruimer het monetair beleid in de VS, des te meer de prijzen van goud en zilver stijgen.” En niemand verwacht een snel einde aan het ruime monetaire beleid. Bill O’Neill, hoofd beleggingen bij Merrill Lynch, ziet grondstoffen ook stijgen omdat de vraag vanuit China zal voortduren. Hij verwacht dat energie het aantrekkelijkste binnen de sector zal zijn.

De markt voor staatsobligaties moet de belegger mijden, geloven veel analisten. Deze markt, die vooral in Europa een turbulent jaar kende door de schuldenproblematiek van veel landen, zal komend jaar weinig rendement opleveren. Bedrijfsobligaties en staatspapier van opkomende economieën wordt wel interessant gevonden omdat daar de grote groei vandaan komt. „De opkomende landen hebben geen schuldenprobleem zoals in de ontwikkelde landen”, zegt Lambden. „Deze landen zijn veel minder afhankelijk geworden van de westerse economieën en zien de binnenlandse vraag nu stijgen.”

Maar aandelen worden hét investeringsverhaal van het jaar, aldus de analisten. Vooral in Europa, Azië en Latijns-Amerika. „In opkomende economieën proberen beleggers nu aandelen te kopen van bedrijven die snel profiteren van de stijgende welvaart. Vooral banken, supermarkten en autofabrikanten”, zegt Lambden.

De aandelenmarkten op Wall Street worden door geen enkele analist erg aanbevolen. Daar is het economische herstel in de VS te broos voor, gecombineerd met de blijvende hoge werkloosheid, de angst voor de effecten van de monetaire acties van de Fed en de politieke onrust nu president Obama zijn Democratische meerderheid in Washington kwijt is.

In Europa ziet men wel kansen, ondanks de onrust over de euro. In tegenstelling tot Washington zijn de Europese regeringen in elk geval begonnen met het serieus terugbrengen van hun staatsschuld. Bovendien hebben de Europese markten de meest aantrekkelijke waarderingen vergeleken met andere ontwikkelde markten. En Europese bedrijven halen volgens Theodoor Gilissen meer dan concurrenten in de VS, omzet uit de groeiende opkomende landen. Of ook Aziatische investeerders dit zien, betwijfelt Gavin Ralston, hoofd producten bij Schroders. „In Azië horen we dat beleggers niet willen investeren in ontwikkelde landen.”

Maar het is niet slim om alleen in opkomende markten te investeren. Diversificeren wordt dat in beleggersland genoemd. Dat was altijd al een advies, maar in de huidige onzekere tijden meer dan ooit. Want de analisten kunnen wel stellen dat aandelen het goed zullen doen, maar als er wel een dubbele dip komt kunnen de prognoses snel in de prullenbak.

Voor de beurs op het Damrak lijkt het een positief jaar te worden. Europa zal het goed doen wat aandelen betreft en bovendien wordt Nederland gezien als een van de stabielere Europese landen. „Nederlandse beursgenoteerde bedrijven staan er qua resultaten en balansstructuur gemiddeld minstens net zo goed voor als in 2007”, schrijven analisten Tom Muller en Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. Maar de waardering is volgens hen 25 procent lager. De reden? De onzekerheid over de wereldwijde economische groei. Ook psychologie speelt mee na de dramatische koersdalingen tijdens de financiële crisis. Bij Gilissen en SNS Securities zien ze een goed jaar voor de chemie, met DSM als vaandeldrager.

Dat lijstjes met favorieten niets garanderen, blijkt na een blik op de aanraders die eind 2009 werden gepresenteerd. Op de lijstjes stonden bedrijven als Shell, Fugro en Ahold, die respectievelijk 19 procent, 54 procent en 7 procent stegen. Maar ook KPN en BinckBank werden aangeprezen. De koers van beide fondsen daalden het afgelopen jaar met 7 procent.

    • Heleen de Graaf