Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Waarom ‘PowerBalance Admits Their’ vanmorgen trending is op Twitter

Elke morgen kijkt nrc.nl naar een ‘trending topic’, een van de onderwerpen waar (meestal in de Verenigde Staten) het meest over wordt gesproken op Twitter. De overleden Feyenoorder Coen Moulijn is vanmorgen over de hele wereld trending, maar daar hebben we al een bericht over. Er wordt ook veel getwitterd over het balansbandje.

Het bedrijf dat de balansbandjes maakt, PowerBalance, heeft gisteravond een persbericht uitgegeven waarin het toegeeft dat er geen enkel wetenschappelijk bewijs bestaat dat het balansbandje zou werken. Ze gaan diep door het stof:

In our advertising we stated that Power Balance wristbands improved your strength, balance and flexibility. We admit that there is no credible scientific evidence that supports our claims and therefore we engaged in misleading conduct in breach of s52 of the Trade Practices Act 1974. If you feel you have been misled by our promotions, we wish to unreservedly apologise and offer a full refund.

En ja, het gaat om hetzelfde balansbandje waarmee het Nederlans elftal het in 2010 tot de finale van het WK-voetbal schopte. De vraag is of Sneijder, die voor alle spelers een bandje kocht, voor een full refund gaat. Ondertussen is de Nederlandse webshop van PowerBalance ‘wegens onderhoudswerkzaamheden’ gesloten.

Sneijder met balansbandje, na zijn goal tegen Brazilië tijdens de kwartfinale op 2 juli 2010.Sneijder met balansbandje, na zijn goal tegen Brazilië tijdens de kwartfinale op 2 juli 2010.