Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Archeologie

‘Waardeloze levens’ opgegraven op Nazi-begraafplaats

Het archief van Landeskrankenanstalten waarin de lijst met namen van mogelijke Nazislachtoffers zijn gevonden. Foto Reuters.

In het Oostenrijkse Hall wordt in maart een begraafplaats met 220 graven opgegraven bij de psychiatrische inrichting Landeskrankenhaus. Er zijn aanwijzingen gevonden dat de graven wellicht gevuld zijn met euthanasieslachtoffers van de Nazi’s. Zij zouden volgens Hitlers medisch euthanasieprogramma Aktion_T4 gedood zijn omdat ze lichamelijk of geestelijk gehandicapt waren.

Volgens de inrichting was het bestaan van de begraafplaats bekend, maar niet dat deze door Nazi’s was gebruikt. Het kerkhof kwam onlangs aan het licht bij graafwerkzaamheden. In het patiëntenarchief werden vervolgens documenten gevonden waarop de namen stonden van de begraven lichamen: “waardeloze levens”, volgens de Nazi’s.

Aktion_T4
Landeskrankenhaus meldt dat niet alle 220 graven van Nazislachtoffers zijn, maar dat bewijs naar boven is gekomen dat sommigen door Hitlers medische euthanasieprogramma Aktion_T4 om het leven zijn gekomen. Volgens het ziekenhuis trokken de gevonden documenten de aandacht doordat ze een “opmerkelijke toename in sterfgevallen laten zien in de inrichting”. In maart 1945, de eindfase van WOII, stierf er gemiddeld elke dag iemand.

De psychiatrische inrichting in Hall meldt dat het om mensen gaat die tussen 1942 en 1945 zijn begraven Aktion_T4 werd door Hitler in ’41 officieel stopgezet. Maar enkele ziekenhuizen in Duitsland en Oostenrijk gingen door met het doden van mensen die al “gebrekkig” gelabeld werden. De doodsoorzaak van de begraven lichamen na opgraving worden onderzocht. Ook zal geprobeerd worden de identiteit van de slachtoffers te achterhalen.