Van Kindvall tot Israel: reacties van oud-collega’s op overlijden Moulijn

Eddy Pieters Graafland, speelde dertien seizoenen met Moulijn bij Feyenoord: „Coen was voor Feyenoord een van de allerbeste spelers ooit. Het was een lust om met hem samen te mogen spelen en het publiek genoot van hem. Er is nooit een betere linksbuiten geweest. Hij kon de tegenstander passeren op één vierkante meter. Ik ben zeer geschrokken van zijn overlijden. We spraken elkaar nog regelmatig. We kwamen elkaar tegen bij elke thuiswedstrijd van Feyenoord en op feestjes en dergelijke. Een aantal maanden geleden is zijn zoon overleden en nu hij. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat iemand tijdens oudejaarsnacht een herseninfarct krijgt en er nu al niet meer is. Ik vind het verschrikkelijk.”

Rinus Israel, speelde zes jaar met Moulijn bij Feyenoord: „Hij heeft een groot aandeel gehad in de prestaties van Feyenoord. Zijn inbreng was altijd meer dan gemiddeld. Hij was een grote voetballer. Dankzij hem wist Feyenoord de Europa Cup en de wereldbeker te winnen. Zonder Moulijn zou dat waarschijnlijk een stuk lastiger zijn geweest. Verder was hij een hele aardige teamgenoot. Het was een rustige en bescheiden jongen. Er valt werkelijk geen kwaad woord over Moulijn te zeggen.”

Ove Kindvall, speelde zes jaar met Moulijn bij Feyenoord: „Het is zeer spijtig dat Moulijn is overleden. Het was een heel leuke man. Hij is erg belangrijk geweest voor het Nederlandse voetbal, maar ook voor mij als speler. Toen ik van Zweden naar Nederland kwam, was hij de allergrootste voetballer. Hij heeft mij topscorer gemaakt. Met zijn fantastische voorzetten stond hij aan de basis van veel van mijn goals.”

Theo van Duivenbode, speelde vier jaar met Moulijn bij Feyenoord: „Je had een paar voetbaliconen in Nederland en daar was hij er één van. Als voetballer was hij weergaloos. Zo’n voetballer maak je niet vaak mee. Daar komt bij dat hij een fantastisch mens was.”

Wim Rijsbergen, speelde één seizoen met Moulijn bij Feyenoord: „Zeg je Feyenoord dan zeg je Moulijn. Het is voor mij een grote schok dat hij is overleden. Ik had gehoopt dat hij na zijn herseninfarct weer zou opkrabbelen. Ik ben een stuk jonger dan Coen. Ik kwam als jonge jongen over toen Coen aan zijn laatste jaar bezig was. Ik heb zijn afscheidswedstrijd nog meegemaakt. Hij was een fenomeen in Rotterdam, het was echt een hele grote jongen. Men vraagt zich vaak af of Moulijn in deze tijd dezelfde kunstjes zou kunnen laten zien. Het is natuurlijk nooit gemeten, maar ik denk van wel. Hij had een geweldige dribbel, kon versnellen vanuit stilstand, maakte bewegingen waar iedereen zich over verbaasde en hij had een fantastische voorzet. Hij heeft een voorbeeldfunctie voor de rest van Feyenoord. Hoewel Feyenoord hem de laatste jaren niet echt vaak heeft ingezet, is hij echt een van de coryfeeën van de club. Een half jaartje geleden heb ik nog met hem gewerkt voor een of andere commercial. Het was echt een heel aardige jongen.”

Theo de Jong, kwam naar Feyenoord toen Moulijn net afscheid had genomen: „Ik heb niet samen met Moulijn gespeeld maar ik volgde hem wel altijd op de televisie. Hij was het icoon van Feyenoord, maar eigenlijk ook van het Nederlandse voetbal. Hij was een specifieke speler aan de linkerkant. Heel Nederland, nee, ik denk zelfs dat heel de wereld van Coen Moulijn heeft genoten.”

    • Shari Kiljan