Uitgelicht

Clive Owen en Benicio del Toro Sin City

Film

The Devil Wears Prada (David Frankel, 2006, VS). Amusante adaptatie van gelijknamige roman van Lauren Weisberger, die putte uit haar ervaringen als assistente van Anna Wintour bij Vogue. Met Meryl Streep als ‘keiharde’ hoofdredactrice en Anne Hathaway als even ambitieuze als slecht geklede journaliste. RTL4, 20.30-22.35u.

Penelope (Mark Palansky, 2006, VS/Engeland). Modern sprookje varieert op het verhaalmotief van het mooie meisje en het monster. In geestig bondig tempo worden we de wereld binnengevoerd van de hoogste Engelse klasse, waarin een heks een edel geslacht vervloekt: de eerste dochter die geboren wordt, zal een varkenskop krijgen. Die vloek kan alleen worden doorbroken als iemand ‘van haar eigen soort’ haar wil huwen. Net5, 20.30 22.35u.

Four Brothers (John Singleton, 2005, VS). Actiefilm bevat gimmick dat twee van de broers uit de titel wit zijn en twee zwart. Ze werden allemaal geadopteerd door een witte vrouw, die in de eerste scène wordt doodgeschoten. Dat roept om wraak en de vier broers (onder wie Mark Wahlberg en André Benjamin) nemen die wraak minstens zo inventief en wreed als de slechteriken dat doen. Veronica, 20.30-22.40u.

Millennium: Mannen die vrouwen haten (Niels Arden Oplev, 2009, Zweden). Tweede deel van in twee mootjes gehakte verfilming van het eerste deel van de Millennium trilogie van Stieg Larsson. Noomi Rapace geeft perfect gestalte aan Lisbeth Salander, de vrijgevochten computerhacker annex gothic. Michael Nyqvist is de wat uitgebluste, linkse journalist Mikael Blomkvist. Ned.3, 22.00-23.35u.

Sin City (Robert Rodriguez, Frank Miller & Quentin Tarantino, 2005, VS). Stripverfilming van enkele albums uit de noir-reeks van Frank Miller. Acteurs, onder wie Bruce Willis, Mickey Rourke, Jessica Alba en Clive Owen, bewegen zich in een getekende wereld. Zinloos om in deze film op zoek te gaan naar zoiets als een verhaal of herkenbare personages. De film is plot, locatie en karakters ineen: de corrupte oermetropool. Daar zijn alle mannen misdadiger of agent, alle dames hoeren. Canvas, 22.05-0.05u.

Actualiteiten

EénVandaag. Begin vorige maand moest burgermeester Jacobs van Helmond noodgedwongen onderduiken omdat hij met de dood werd bedreigd. Volgens de gemeente hadden de bedreigingen te maken met het drugsgeweld in Helmond en omgeving. Vier weken lang werd Jacobs dag en nacht persoonlijk beveiligd. De politie heeft tot nu toe nog niemand kunnen arresteren. Een gesprek met Jacobs die vanaf gisteren weer volledig aan de slag is gegaan als burgemeester.Ned.1, 18.15-18.40u.

Nieuwsuur. Uitgebreid aandacht voor het overlijden van oud-voetballer Coen Moulijn, de legendarische linksbuiten van Feyenoord. Ned.2, 22.00-22.45u.

Informatief

Terug naar mijn roti. Ramon Beuk, kok en culinair ondernemer, reist naar Suriname. Een verslag van een persoonlijke zoektocht en tegelijkertijd een culinaire ontdekkingsreis.Ned.2, 19.25-19.55u.

Stinkend, beroemd en dakloos. Vier Nederlanders die zijn gewend aan een leven in de schijnwerpers met luxe en voorspoed, gaan zeven dagen en zes nachten de straat op. Model Kim Feenstra, acteur Tim Haars, bokskampioene Esther Schouten en acteur Chris Tates moeten zich handhaven tussen de daklozen. Een camera volgt hun confrontatie met de harde werkelijkheid van het leven op straat. Presentatie Ajouad el Miloudi. Ned.3, 20.25-20.55u.

Publiek geheim. Eerste aflevering van een nieuwe reeks historische documentaires: Het Tophat-kamp in Antwerpen. Het Sint-Annabos aan de Antwerpse linkeroever ziet er op het eerste gezicht uit als elk ander bos. Wel valt het op dat er lanen in zijn aangelegd. Met nieuwe archeologisch technieken ontdekt Sven Speybrouck dat er sporen van het verleden van het Sint-Annabos onder de grond liggen. Ze verwijzen naar de militaire geschiedenis van van het Amerikaanse transitkamp Tophat. Dat was een van de grootste verzamelkampen van na de Tweede Wereldoorlog. Amerikaanse soldaten verbleven er in tenten vooraleer ze met de boot huiswaarts gingen. Canvas, 20.40-21.10u.

Koppen XL: Klik, chat, ontmoet en ... delete. De populariteit van datingsites op het internet groeit. En ook het aantal mensen dat er een profiel op aanmaakt, wordt groter en groter. De ene is op zoek naar de ware liefde, de andere gewoon naar een avontuurtje. En het verloopt allemaal volgens rituelen. Wat vertel je over jezelf? Mag je liegen? En welke foto’s zet je online? Eén, 21.25-22.00u.

De rechtbank. Serie kijkt achter de schermen bij de Utrechtse rechtbank. Verdachte B. kan zich weinig herinneren van het voorval. Een grote hoeveelheid bier is daar debet aan. Advocaat mr. Labee houdt zijn hart vast of zijn client zich kan beheersen tijdens de zitting. De familierechter moet beslissen over ouderlijk gezag en een omgangsregeling met de kinderen bij een echtpaar dat na elf jaar in een beladen scheiding is verwikkeld. Een vrouw met een bekeuring voor te hard rijden weigert te betalen omdat ze zelf niet zou hebben gereden. Haar zoon blijkt meer te weten van de overtreding. Ned.1, 22.30-23.00u.

China’s Grenzen. Eerste deel van een tweedelige reisreportage langs de buitengrenzen van China. Aflevering: Tiger, Schmuggler, Festungsinsel. ZDF, 22.45-23.30u.

5 jaar later: Bernard Welten. Fragmenten uit een gesprek van vijf jaar geleden vormen de leidraad voor een nieuw gesprek van Jeroen Pauw met Bernard Welten, hoofdcommissaris van de regiopolitie Amsterdam Amstelland. Onder meer over de liquidaties van de afgelopen jaren en de kansen op een terroristische aanslag.Ned.1, 23.00-0.00u.

Tienermoeders. Reportageserie over vier jonge moeders tussen de zestien en achttien jaar. Veel mensen denken dat tieners geen geschikte moeders kunnen zijn. Ze zijn naïef, hebben weinig inkomen en zijn bovendien zelf nog een kind. De tienermoeders zelf denken daar anders over. SBS 6, 23.20-0.00u.