Tweelingzussen zingen over geheimen en na na na

cd pop

Heathers: Here, Not There

Aunthill/ Rough Trade****

De Ierse tweelingzusters Ellie en Louise Macnamara zingen zoals alleen zussen samen kunnen zingen. Ze noemen zich Heathers en hun stemmen kronkelen om elkaar als klimop rond een regenpijp. Hun muziek past in de moderne folktraditie, met Louise’s akoestische gitaar als enige begeleiding bij hun puntige, heldere liedjes. Tegelijk zijn ze zo poppy als eerlijke en onversneden popmuziek kan zijn in het voetspoor van The Everly Brothers (de twee-eenheid), Indigo Girls (de dwarse harmonieën) en Frank Turner (de directe zeggingskracht).

Jeugdig, opgewonden en stoer verhalen Ellie en Louise over de dingen die tweelingzusjes bezig houden: „Als ik jou een geheim vertel, zul je het dan niet doorvertellen, zoals de vorige keer?” In ‘Bloodpact’ hebben ze nauwelijks meer tekst nodig dan een brutaal „na na na!” en de zoete cello in ‘Slices of Palama’ weerhoudt de zusters er niet van om strijdvaardig boven de kale instrumentatie uit te galmen. Hun samenzang is een bescheiden wereldwonder.

JAN VOLLAARD

Donderdag 13 januari speelt Heathers in het Grand Theater op Eurosonic, Groningen

    • Jan Vollaard