Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Twee kinderen overleden aan Mexicaanse griep

Twee kinderen uit de regio Nijmegen zijn eind december overleden aan de Mexicaanse griep. De kinderen waren gezond en voor zover bekend is er geen verband tussen de twee gevallen. Dat meldt de GGD regio Nijmegen vandaag.

De GGD heeft huisartsen en ziekenhuizen extra attent gemaakt op de symptomen en ook scholen, kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang geïnformeerd.

Gisteren werd bekend dat de site De Grote Griepmeting voor het begin van dit jaar een griepepidemie heeft afgekondigd. Die epidemie betreft weer de Mexicaanse griep, benadrukte medisch redacteur Wim Köhler:

“Duidelijk is wel dat we met een bijzondere griepgolf te maken krijgen, omdat het hier voor een groot deel opnieuw om de Mexicaanse griep gaat. Een normale wintergriep treft vooral ouderen en de toch al kwetsbaren. De Mexicaanse griep treft vooral jonge mensen.”

Sinds het eerste geval van Mexicaanse griep in Nederland, op 30 april 2009, zijn 63 mensen aan de ziekte overleden. Duizenden mensen werden geïnfecteerd, van wie het grootste gedeelte in het ziekenhuis belandde. Enkele honderden mensen moesten worden behandeld op de intensive care.