Twee keer elf rozen voor nummer elf

Supporters van Feyenoord staan vandaag stil bij de dood van clublegende Coen Moulijn. De oud-voetballer overleed vannacht op 73-jarige leeftijd.

04-01-2011, Rotterdam. Coen Moulijn overleden, standbeeld met bloemen bij de Kuip. Foto Bas Czerwinski

Elf rode en elf witte rozen heeft hij vanmorgen gekocht bij de bloemist. „Coen had rugnummer elf, vandaar”, verklaart Ron Nooij (54), bij het standbeeld van Coen Moulijn op het plein voor stadion de Kuip. Het boeket kreeg een plaats onder de linkerarm van zijn jeugdheld. Moulijn was ‘een linkspoot’, vandaar. „De beste die Feyenoord ooit gehad heeft”, zegt Nooij, een geboren en getogen Rotterdammer.

Tientallen supporters kwamen vanmorgen samen bij het vorig jaar onthulde bronzen beeld van Mister Feyenoord. De legendarische oud-linksbuiten van de volksclub uit Rotterdam-Zuid overleed afgelopen nacht op 73-jarige leeftijd. Moulijn, geboren in het Oude Noorden, werd zaterdag getroffen door een herseninfarct en lag sindsdien in het ziekenhuis. Hij speelde 487 duels voor Feyenoord in de periode 1955-1972, en won met de club in 1970 onder meer de Europa Cup 1 en de wereldbeker.

Ter nagedachtenis aan Moulijn speelt Feyenoord morgen met rouwbanden de oefenwedstrijd tegen stadgenoot Sparta. Voorafgaand aan het duel om de Zilveren Bal wordt een minuut stilte in acht genomen. De clubleiding besloot om de nieuwjaarsreceptie vandaag door te laten gaan. „Soberder van opzet, maar het is goed om juist nu samen te komen”, zei een woordvoerder vanmorgen.

De supporters van de nummer dertien uit de eredivisie houden vanavond op eigen initiatief een wake bij het standbeeld. „Deze held moet geëerd worden”, zegt Dion de Bruin. Hij heeft een schildersbedrijf in Gouda. „Maar vandaag even niet.” Hij zegt „kapot” te zijn van de dood van Moulijn. „Met hem sterft ook een deel van de geschiedenis van de club.”

De Bruin is 29 jaar. Hij heeft Moulijn nooit met eigen ogen zien voetballen. „Maar je hoeft geen tachtig te zijn om de grootsheid van Coen te begrijpen.” Vorig jaar gingen zijn vriendin en hij „met knikkende knieën” op de foto met het clubicoon. „Wat Johan Cruijff is voor Amsterdam, is Coen Moulijn voor Rotterdam.”

Het is de tweede keer dit seizoen dat Feyenoord afscheid neemt van een clublegende. Twee maanden geleden overleed de langst dienende Feyenoorder ooit, ‘senior manager’ Fred Blankemeijer. De Bruin spreekt van „een rampjaar. Fred dood, 10-0 verliezen van PSV, club bijna failliet, en nu Coen. Straks stort het stadion ook nog in”.

De ‘dribbelkoning’: pagina 13

    • Mark Hoogstad