Trip langs Irans atoominstallaties

Iran heeft Rusland, China, de Europese Unie en verscheidene andere landen uitgenodigd voor een rondreis langs zijn nucleaire installaties voorafgaand aan een nieuwe onderhandelingsronde over zijn omstreden nucleaire programma. De Verenigde Staten, die een belangrijke rol spelen binnen de groep onderhandelaars met Iran, zijn niet uitgenodigd. Iran en de VS hebben geen diplomatieke betrekkingen.

Iran en de zogeheten P5+1 – de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland – hervatten vorige maand in Genève na een onderbreking van meer dan een jaar hun onderhandelingen. Overeengekomen werd het gesprek in januari in Istanbul voort te zetten. Talrijke landen verdenken Iran ervan onder de dekmantel van een civiel nucleair programma heimelijk kernwapens te ontwikkelen. De P5+1 willen, met de hulp van steeds zwaardere sancties, Teheran overreden zijn uraniumverrijkingsprogramma te bevriezen. Iran, dat ontkent kernwapens te bouwen, weigert dat.

Het bezoek van de internationale vertegenwoordigers zou 15 en 16 januari moeten plaatshebben. Het is nog niet bekend welke Iraanse nucleaire installaties op het programma staan. China heeft bevestigd te zijn uitgenodigd, maar geen bijzonderheden gegeven over zijn antwoord. (AFP, AP)