Trein stilgezet na valse bommelding

Een internationale trein heeft gisteravond urenlang stilgestaan in de buurt van Barneveld na een melding van een passagier dat een man in de trein zich verdacht zou hebben gedragen.

De afdeling ‘explosieve verkenning’ van de politie Gelderland Midden doorzocht daarop alle negen treinstellen, maar vond niets verdachts, aldus een mededeling van de gemeente Barneveld.

Uit voorzorg had de politie drie omliggende boerderijen ontruimd. Hoewel de trein op een zijspoor kon worden gerangeerd, was het treinverkeer op de lijn urenlang gestremd. De politie had een gebied met een straal van 150 meter rond de trein afgezet.

Alle passagiers moesten de trein verlaten. De trein was op weg van Frankfurt naar Amsterdam.

De circa driehonderd passagiers werden volgens de gemeente opgevangen bij een grote parkeerplaats in het noorden van Barneveld. Daar stond catering klaar en konden de mensen zich verwarmen aan enkele kachels. Vanuit Barneveld zijn de passagiers per bus naar station Amersfoort vervoerd, waar ze zijn opgevangen door het Korps Landelijke Politiediensten en de NS. Vanaf Amersfoort konden zij hun weg vervolgen.

De melding was afkomstig van een vrouw die vanuit de trein de Duitse politie waarschuwde toen zij vond dat een man zich in de trein verdacht gedroeg.

Wat de man precies deed, is nog onduidelijk. Op het moment dat de politie de trein binnenkwam, ontbrak elk spoor van hem. Volgens de gemeente Barneveld zou de man al in Duitsland zijn uitgestapt.

Er is niemand aangehouden. Bij de actie waren in totaal tachtig politiemensen betrokken.