Spionageproject Duitsland en VS

Een gezamenlijk spionageprogramma van Duitsland en de Verenigde Staten met satellieten heeft binnen de Europese Unie tot onenigheid geleid. Dat staat in door Wikileaks gelekte diplomatieke berichten waarover de Noorse krant Aftonposten beschikt. Het 200 miljoen euro kostende programma ‘Hiros’ werd gepresenteerd als een commerciële onderneming, maar wordt in feite ontwikkeld door de Duitse inlichtingendienst. Vooral Frankrijk is tegen, omdat de samenwerking binnen de EU op het gebied van militaire satellieten in het gedrang zou komen. Volgens het Duitse ruimte- en luchtvaartcentrum DLR is Hiros geen spionageprogramma, maar wordt het enkel gebruikt voor regeringsdoeleinden, „bijvoorbeeld bij crisismanagement tijdens natuurrampen en voor wetenschappelijke doeleinden”. Ook bleek uit documenten die Wikileaks lekte dat Amerikaanse diplomaten zich actief hebben ingezet om opdrachten voor het Amerikaanse Boeing binnen te slepen. Dat meldt The New York Times. Diplomaten bemiddelden volgens de documenten in de keuze van onder andere Saoedi-Arabië om vliegtuigen van Boeing te kopen, en niet van het Europese Airbus. In deze ‘handelsoorlog’ zette het diplomatieke korps middelen als staatsbezoeken van president Obama in. (NRC)