Situatie Ivoorkust: Gbagbo rekt tijd, conflict nog muurvast

De zittende Ivoriaanse president Laurent Gbagbo heeft vandaag ingestemd met gesprekken om de crisis in het land na de verkiezingen te beëindigen. Ook zal hij de blokkade van het hotel waar zijn rivaal Alassane Ouattara verblijft onder bescherming van VN-troepen, versoepelen.

De toezeggingen kunnen worden opgevat als een poging om tijd te winnen nu Afrikaanse staatshoofden hebben gedreigd met militair ingrijpen als hij niet opstapt, benadrukte NRC-correspondent Pauline Bax eerder vandaag al.

Volgens de VN verkeert Ivoorkust op de rand van een burgeroorlog tussen aanhangers van Gbagbo en Ouattara, die door de internationale gemeenschap wordt erkend als winnaar van de presidentsverkiezingen in november. Er zijn al ruim 170 doden gevallen door geweld.

Ondanks de toezeggingen van Gbagbo zit het conflict in het West-Afrikaanse land nog steeds muurvast. Een functionaris van Gbagbo zei dat tijdens de voorgestelde  gesprekken over alles kan worden gediscussieerd, maar dat over de overwinning van Gbagbo “niet onderhandeld” wordt. Ouattara wees het verzoek af. Hij wil dat de internationale gemeenschap militair ingrijpt.

Volgens de economische gemeenschap van West-Afrikaanse landen ECOWAS is militair ingrijpen nog steeds een optie als Gbagbo niet opstapt. Maar, stelde ECOWAS, “als er maar een half procent kans is om het vreedzaam op te lossen”, dan zou de gemeenschap die benutten.