Rechters volgen de eisen van OM in snelrecht niet

Rechtbanken deden gisteren de eerste uitspraken in supersnelrecht na de jaarwisseling.

Rechters gingen gisteren in veel gevallen niet mee met de hogere strafeisen van het Openbaar Ministerie. Het OM eiste in veel ‘supersnelrechtzaken’ een hogere straf, omdat justitie een lik-op-stukbeleid hanteert tegen personen die tijdens de jaarwisseling de fout in gaan. In Arnhem haalde de rechter veertig uur af van de strafeis van 120 uur tegen een 27-jarige man uit het Gelderse Waardenburg, die tijdens de jaarwisseling een lege bierfles gooide naar de ME. Ook in Den Haag ging de rechter vaak niet mee met de verzwaarde eisen. Elf mensen stonden daar terecht voor misdragingen rond de jaarwisseling. Een 43-jarige man kreeg de hoogste straf. Hij gooide in de wijk Ypenburg een tuinstoel op het hoofd van een agent, die een grote hoofdwond opliep. Hij moet twee maanden de cel in, moet een schadevergoeding betalen en kreeg voor twee jaarwisselingen huisarrest. Het OM legde de strafeis gemiddeld 75 procent hoger dan normaal. De rechtbanken in Amsterdam en Utrecht houden vandaag ook supersnelrechtzittingen. Daar staan respectievelijk vier en acht verdachten voor de rechter. (Novum)