Prijzen eurozone stijgen harder dan de bedoeling was

De prijzen die consumenten voor hun producten betalen zijn zo hard gestegen dat ze boven de door de ECB beoogde inflatie liggen. De Europese Centrale Bank wilde de stijging van het prijspeil in 2010 “onder, maar dicht tegen” de 2 procent houden. In december nam de inflatie echter een sprong naar 2,2 procent.

Eurostat, het EU-bureau voor de statistiek, meldt vandaag dat de prijzen van consumentenproducten nu voorliggen op de verwachtingen van analisten van de ECB. In november lag het inflatieniveau nog op 1,9 procent.

Volgens economie-commentator Maarten Schinkel van NRC is de stijging van 1,9 naar 2,2 in een maand tijd “aanzienlijk”. Hij zegt dat dit nieuws moet worden gezien in de context van het ‘vriendelijke’ beleid van de ECB. Volgens Schinkel kan de ECB alleen de economie stimuleren onder voorwaarde dat de inflatie niet teveel stijgt. “Dit nieuws kan resulteren in beperking van hun bewegingsvrijheid. De eerste taak van de bank is het tot stand brengen van prijsstabiliteit. Als dat al niet goed lukt, wordt er voorlopig ook niet gespeeld met rentes.”

Met de hogere energie- en grondstofprijzen in het verschiet kan deze ontwikkeling de inflatie nog meer stuwen. Per 1 januari is de eurozone uitgebreid naar zeventien landen door de toetreding van Estland.