Ongeverniste fortepiano in speelse jazzclubsfeer

None

cd klassiek

Edoardo Torbianelli: Joseph Anton Steffan***

Weldadig instrument vol registers en nuances? Of rammelende barpiano die terecht door de Steinway is vervangen? De meningen over de historische fortepiano zijn nog altijd verdeeld. Maar een groeiend publiek maakt hernieuwd kennis met het ongeverniste geluid, dankzij pleitbezorgers als Ronald Brautigam, Andreas Staier en – hippe nieuwe generatie – Kristian Bezuidenhout.

Mooie bijverdienste: in het kielzog van de fortepiano komt vergeten repertoire bovendrijven. Fortepianist Edoardo Torbianelli verkent muziek van de Weense componist Joseph Anton Steffan, tijdgenoot van Haydn.

Vooral de capriccio’s bruisen van classicistische bravoure, de sonates zijn soms wat braver. Maar waar het muzikale materiaal eentonig wordt, biedt de bonte fortepiano uit 1800 meerwaarde. De heldere hoogte wordt gecomplementeerd met een stekeliger laag register dat tegen de klavecimbelklank aanschuurt. Torbianelli musiceert op speelse en quasi-improvisatorische wijze; de cd is dan ook opgenomen in een jazzclub.

Floris Don

    • Floris Don