Of Sabri T. nu gemept heeft of niet, schuldig is hij

De politierechter laat een foto zien van een bleke 17-jarige jongen met bloed op zijn gezicht. Dat heeft verdachte Sabri T. (46) niet veroorzaakt, zegt hij. „Als ík hem had geslagen, had het er een stuk erger uitgezien.”

Sabri is klein van stuk, heeft stekeltjeshaar en houdt zijn zwarte jack aan tijdens de rechtszaak. Hij wordt ervan verdacht in 2009 de bleke 17-jarige jongen mishandeld te hebben, een kennis van één van zijn zoons. Het Utrechtse accent van Sabri verhult dat hij in Marokko is geboren.

Sabri is één van de ongeveer tien verdachten die op een vrijdagochtend verschijnen voor politierechter Peter de Beer. De meeste zaken gaan over bedreiging en mishandeling en zijn relatief eenvoudig. De Beer beslist meteen over de straf. Hij is tegen alle verdachten aardig en geduldig. Hij legt dan wel straffen op, maar het hoeft geen straf zijn om tegenover hem te zitten, vindt hij.

Sabri is vandaag alleen naar de rechtbank gekomen, zonder advocaat en zonder familie. Hij houdt vol dat híj de jongen van zeventien met het bleke gezicht niet geslagen heeft. Zijn jongste zoon, die toen twaalf was, heeft dat wel gedaan en is daarvoor al veroordeeld. Politierechter de Beer vindt het „opmerkelijk” dat een jongen van twaalf in zijn eentje een jongen van zeventien zo toetakelt. „Ja”, zegt Sabri, „ik schrok er ook van.”

Vaststaat dat Sabri op 21 september 2009 samen met zijn jongste zoon in de auto stapte om verhaal te halen bij de 17-jarige Dimitri. Die had Sabri’s zoon beledigd via chatprogramma msn. Toen de moeder van Dimitri opendeed, liep Sabri meteen door naar binnen. De stok van een hark die hij onderweg had opgepakt, brak hij demonstratief doormidden. De moeder van de jongen vond Sabri zo bedreigend dat ze tussen hem en haar zoon probeerde te komen. Sabri: „Ze hing aan mijn arm, ik kreeg haar niet los.”

Er ontstond een woordenwisseling. Sabri zou zijn zoon hebben aangemoedigd erop los te slaan, die dat vervolgens ook deed. Maar Sabri heeft zelf Dimitri ook geslagen, zeggen Dimitri en zijn moeder. Niet met de stok, wel met zijn blote handen.

Maar Sabri en zijn zoon zeggen dat Sabri níet geslagen heeft. Dat zou tactiek kunnen zijn, de zoon is immers al veroordeeld. Sabri is duidelijk: als vader zou hij de schuld op zich nemen als hij daarmee had kunnen voorkomen dat zijn zoon een ‘aantekening’ kreeg.

Het is twee tegen twee, concludeert officier van justitie Margit Storm.

Sabri werkt niet, maar is wel druk, vertelt hij als de rechter hem vraagt wat hij verdient. ’s Ochtends brengt hij eerst zijn ene kind naar school en een half uur later de andere. En ’s middags moeten ze al weer opgehaald.

Zijn gezin leeft van een uitkering. Twaalfhonderd euro netto per maand. Sabri is voor het tweede achtereenvolgende jaar vrijgesteld van de sollicitatieplicht, vertelt hij. Hij kan niet tegen mensen die tegen hem zeggen: je moet zus doen of zo.

Toen de officier vooraf het dossier las had ze nog gedacht: de vader heeft natuurlijk ook geslagen. Door zijn stellige ontkenning op de zitting is ze gaan twijfelen, vertelt ze na afloop. Maar het doet er eigenlijk niet toe of Sabri ook zelf geslagen heeft, vindt ze. Hij heeft de vechtpartij mogelijk gemaakt. Hij heeft zijn zoon aangemoedigd en niet ingegrepen of afstand genomen van wat er gebeurde. Hij heeft als vader niet het goede voorbeeld gegeven. Ze eist een geldboete van 490 euro.

Politierechter Peter de Beer legt het standpunt van de officier nog eens uit aan Sabri. „Er is een werkelijkheid en er is een juridische werkelijkheid. In het strafrecht kun je ergens bij zijn en niets doen. Maar als je geen afstand neemt, heb je het toch gedaan.” Aan Sabri’s rug is niet te zien wat hij daarvan vindt.

De rechter gaat door: „U bent behoorlijk boos in de auto gestapt. U stapt gewoon dat huis binnen en u breekt een hark doormidden. U liet zien de bereidheid te hebben te meppen als dat nodig was.”

Hij legt een geldboete op van 490 euro, waarvan 300 euro voorwaardelijk. Dat woord gebruikt hij overigens niet. Hij zegt: die driehonderd euro hoeft u niet te betalen als u zich vanaf nu gedraagt.

Sabri gaat niet in hoger beroep. „Al dat papierwerk.”

Merel Thie

Dit is de eerste aflevering in de rubriek ‘de zitting’. De rubriek verschijnt voortaan om de week. In de andere week verschijnt de rubriek ‘de uitspraak over’.

    • Merel Thie