Odinga wil gesprek rivalen in Ivoorkust

De Keniaanse premier Raila Odinga stelt een ontmoeting voor tussen de zittende Ivoriaanse president Laurent Gbagbo en zijn rivaal Alassane Ouattara, die door de internationale gemeenschap wordt erkend als winnaar van de presidentsverkiezingen in november.

Dat zei Odinga, die in Ivoorkust bemiddelt namens de Afrikaanse Unie, vanochtend. Gisteren mislukte een nieuwe poging van Afrikaanse staatshoofden om Gbagbo tot opstappen te bewegen.

Het West-Afrikaanse land verkeert volgens de Verenigde Naties op de rand van een burgeroorlog tussen aanhangers van Gbagbo en Outtara.

Vanuit het kamp van Ouattara werd een afspraak over een ontmoeting met Gbagbo direct ontkend. Ouattara zelf zei gisteravond dat hij „klaar” is met onderhandelen. Hij wil dat de internationale gemeenschap militair intervenieert om Gbagbo af te zetten. De economische gemeenschap van West-Afrikaanse landen ECOWAS dreigde vorige maand met militair ingrijpen als Gbagbo niet opstapt.

Bemiddelaar Odinga kwam gisteren samen met drie West-Afrikaanse staatshoofden naar Ivoorkust om Gbagbo een ultimatum te stellen. De West-Afrikaanse leiders brachten vorige week al een vergeefs bezoek aan Gbagbo.

Odinga vloog gisteravond naar Nigeria, waar verder regionaal overleg zal plaatsvinden over Ivoorkust. Nigeria, de voorzitter van ECOWAS, leidde in het verleden militaire interventiemachten elders in West-Afrika.

Volgens ingewijden vrezen de medewerkers van Ouattara dat Gbagbo via bemiddelingspogingen vooral tijd wil rekken.