Meer toeristen dan ooit naar New York

Burgemeester Michael Bloomberg van New York streeft naar vijftig miljoen jaarlijkse bezoekers in zijn stad. Nog nooit kwam hij zo dichtbij als in 2010: toen werden 48,7 miljoen bezoekers ontvangen.

Dat meldt The New York Times. De cijfers over 2010 zijn een stijging van 7% ten opzichte van 2009.

Veel van de toeristen komen uit Europa, waar de munt sterk staat tegenover de dollar. Dat bezorgt ze meer koopkracht in de VS. Ook musea en hotels braken bezoekersrecords, ondanks stijgende eentree- en kamerprijzen. De toeristen gaven vorig jaar samen ongeveer 31 miljard dollar uit in New York.

De industrie vaart er wel bij: er kwamen in 2010 6.600 hotelkamers bij, een stijging van 7 procent ten opzichte van 2009. Ook de werkgelegenheid in de sector steeg, met 6.600 extra banen naar een totaal van 320.000 eind november.

    • Peter Zantingh