Kort nieuws media

NOS verwerft uitzendrechten EK 2012

Rotterdam, 4 jan. De NOS heeft het uitzendrecht bemachtigd voor het Het Europees kampioenschap voetbal van 2012 in Oekraïne en Polen. De publieke omroep krijgt de rechten voor televisie, radio, internet en mobiele telefoons. De NOS mag van voetbalbond niet zeggen voor welk bedrag, maar zegt dat de rechten minder kosten dan die voor het EK 2008. Eerder haalde de NOS al de uitzendrechten binnen voor de Olympische Spelen 2012 en voor het WK voetbal 2014. Het Nederlands elftal moet zich nog plaatsen voor het EK. (Novum)

RTL en Vodafone samen in telefonie

Amsterdam, 4 jan. RTL Nederland zet samen met Vodafone een nieuw merk voor mobiele telefonie op, zo meldt het mediabedrijf. Vodafone doet de verkoop van abonnementen en levering van toestellen en RTL verzorgt de inhoud en de marketing. Bij de lancering van het merk in februari wordt ook de naam bekendgemaakt. De doelgroep: vrouwen tussen 20 en 40 jaar die intensief mobiel surfen op sociale websites. De partners werken al samen bij het tv-programma The Voice Of Holland. Vodafone begon vandaag ook het dochterbedrijf Hollandse Nieuwe, aanbieder van telefoonabonnementen. (NRC)

Nieuwe zender Oprah redelijk succes

Los Angeles, 4 jan. Oprah Winfrey Network (OWN) heeft in zijn eerste weekeinde iets minder dan een miljoen kijkers getrokken. De nieuwe kabelzender van de Afro-Amerikaanse presentatrice begon op 1 januari. OWN zegt tussen 20.00 uur en 21.00 uur derde te zijn geworden van alle kabelzenders die reclame uitzenden. De zender zond in die uren Oprah Behind the Scenes uit. OWN is te zien in tachtig procent van de Amerikaanse huizen met een kabelaansluiting. (Novum)

GPD-baas Jan van Beek overleden

Den Haag, 4 jan. Jan van Beek, oud-hoofdredacteur en oud-directeur van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD), is zondag in Den Haag op 85-jarige leeftijd overleden. Van Beek was in de jaren zestig correspondent in Spanje voor NRC Handelsblad en de NOS. In 1968 kwam hij bij de GPD, waar hij bleef tot aan zijn vut in 1987. (Villamedia)