Kort nieuws Economie

Werkloosheid Duitsland gestegen

Berlijn, 4 jan. De werkloosheid in Duitsland, de grootste economie van de eurozone, is in december licht gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat maakte het Duitse federale arbeidsbureau vandaag bekend. Aangepast voor seizoensinvloeden steeg het aantal werklozen in december met 3.000. Een maand eerder was nog sprake van een daling met 8.000. Wel is het werkloosheidsniveau van 7,2 procent fors lager in vergelijking met december 2009. (AP, Novum)

China blijft obligaties Spanje kopen

Madrid, 4 jan. De overheid van China heeft vertrouwen in de economie van Spanje en zal staatsobligaties van het land blijven kopen. Dat heeft de vicepremier van China, Li Keqiang, gisteren gezegd in een artikel in de Spaanse krant El País. China zegt vertrouwen te hebben in de recente economische hervormingen in Spanje en verwacht dat het een uitweg zal vinden uit de huidige schuldencrisis. (AP)

Inflatie eurozone hoger dan verwacht

Amsterdam, 4 jan. De consumentenprijzen in de eurozone zijn in december harder dan verwacht gestegen, blijkt vandaag uit een raming van Eurostat, het bureau voor de statistiek van de Europese Unie.

De inflatie bedroeg 2,2 procent in december, na een stijging van het prijspeil van 1,9 procent in november. Economen hadden gerekend op een stijging van de consumentenprijzen van 2 procent. (Novum)

Verzekeraars VS klagen Toyota aan

Los Angeles, 4 jan. Meerdere Amerikaanse verzekeringsmaatschappijen proberen bij Toyota de schade te verhalen die ze hebben uitgekeerd na auto-ongelukken die werden veroorzaakt door niet-werkende remmen. De verzekeraars beroepen zich op gegevens waaruit zou blijken dat 725 ongelukken het gevolg zijn van nalatigheid van de Japanse autofabrikant. De claim van de verzekeraars betreft 14 ongelukken, waar ruim 230.000 dollar (ruim 170.000 euro) schade werd geleden. Toyota zegt dat de aanklacht geen grond heeft. (AP)

BofA schikt met Fannie en Freddie

New York, 4 jan. Bank of America (BofA) heeft een schikking getroffen met twee door de Amerikaanse overheid opgerichte hypotheekverstrekkers, bekend als Fannie Mae en Freddie Mac. Een tak van BofA zou opzettelijk slechte hypotheken hebben verkocht aan Fannie en Freddie. De schikking is veel lager dan experts hadden verwacht en neemt een deel van de onzekerheid weg rond de financiële positie van BofA. Het betreft de grootste schikking die tot nu toe is getroffen tussen een bank en de hypotheekverstrekkers Fannie en Freddie. (AP)