Kort nieuws Buitenland

80 migranten uit Afrika vermist

Aden, 4 jan. Naar schatting tachtig Afrikaanse migranten worden vermist sinds hun twee boten zijn gekapseisd voor de kust van Jemen. Ze zijn vermoedelijk verdronken. De Jemenitische autoriteiten meldden gisteren dat drie Somaliërs waren gered nadat een boot met 46 mensen, vooral Ethiopiërs, was omgeslagen. Een tweede boot met 35 tot 40 Ethiopiërs sloeg eveneens om. Er werden geen overlevenden gevonden. Meer dan 74.000 Afrikanen maakten in 2009 de oversteek naar Jemen, twee keer zo veel als in 2008. Honderden migranten verdrinken elk jaar. (Reuters)

Kenia: minister weg om corruptie

Nairobi, 4 jan. De minister van Industrialisatie van Kenia is vandaag afgetreden, nadat de Keniaanse corruptiebestrijding had verklaard dat hij gearresteerd zou moeten worden wegens ambtsmisbruik. Henry Kosgey wordt beschuldigd van het importeren van tweedehands auto’s voor eigen gewin. Kosgey is de tweede minister in Kenia binnen korte tijd die terugtreedt na beschuldigingen van corruptie. Een derde is geschorst. Sinds Kenia in augustus per referendum een nieuwe grondwet aannam, wordt corruptie onder toppolitici aangepakt. Kosgey is volgens het Internationale Strafhof een van de drijvende krachten achter het politieke geweld in Kenia na de verkiezingen van eind 2007. (Reuters)

Employés Brits consulaat opgepakt

Jeruzalem, 4 jan. De Israëlische autoriteiten hebben twee Palestijnse employés van het Britse consulaat-generaal in bezet Oost-Jeurzalem gearresteerd in verband met een vermeend plan voor een aanslag op een voetbalstadion. Dat is gisteren bekend geworden. De mannen, die volgens Londen onderhoudswerk verrichtten, zouden hebben geholpen wapens te verkrijgen voor twee anderen die bij het complot zouden zijn betrokken. Er zijn echter geen wapens gevonden. Volgens Jeruzalem was het plan in de voorbereidende fase. (AFP, Reuters)

Wit-Rusland laat 1 oppositieleider vrij

Minsk, 4 jan. Een van de vijf presidentskandidaten die op 19 december de Wit-Russische verkiezingen verloren van Aleksandr Loekasjenko, is gisteren vrijgelaten. De vijf werden gearresteerd bij een betoging na de verkiezingsuitslag tegen stembusfraude. Volgens de politie zullen de meeste van de ongeveer 200 demonstranten die nog vastzitten binnenkort worden vrijgelaten. Litouwen, de huidige voorzitter van de organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, heeft diplomatieke stappen aangekondigd om Wit-Rusland ervan te overtuigen terug te komen van het besluit om de organisatie het land uit te zetten. Dat besluit heeft de spanning tussen de EU en Wit-Rusland vergroot. (Reuters)

VS ontkennen neerhalen drones

Washington, 4 JAN. De Amerikaanse regering heeft gisteren ontkend dat Iran Amerikaanse onbemande verkenningsvliegtuigjes heeft neergehaald. Een commandant van de Iraanse revolutionaire garde verklaarde zondag dat twee „westerse spionagedrones” boven de Golf waren neergehaald. Hij zei niet wanneer. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie zei dat er „geen recente berichten” zijn die de Iraanse claim bevestigen. Een andere Amerikaanse bron zei dat wel drones door mechanisch falen zijn neergestort. (Reuters)

Aanslag op moskee in Afghanistan

Kabul, 4 jan. Bij een aanslag op een moskee in de noordelijke Afghaanse provincie Baghlan zijn gisteren vier mensen om het leven gekomen. Twee anderen raakten gewond, toen twee bewapende mannen het gebedshuis binnendrongen en begonnen te schieten. Volgens woordvoerders van de NAVO ging het om een aanslag van de Talibaan. Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Kabul zei gisteren dat er in 2010 in totaal 2.000 burgerdoden zijn gevallen in Afghanistan. (AFP, Reuters)

Man overleeft val van acht etages

New York, 4 jan. Een berg vuilniszakken, die door een hevige sneeuwstorm al dagen niet opgehaald kon worden, heeft een New Yorker die zondag zelfmoord wilde plegen het leven gered. De man, die aan een zware depressie leed, sprong uit het raam van zijn appartement op de achtste etage van een flatgebouw in Manhattan. Hij is zwaar gewond opgenomen in een ziekenhuis, maar verkeert in stabiele toestand. (AP)