Kort nieuws Binnenland

OM niet in beroep in moordzaak Andrea Luten

Assen, 4 jan. Het Openbaar Ministerie gaat niet in hoger beroep tegen de vijftien jaar cel die Henk F. uit Assen kreeg voor het verkrachten en ombrengen van Andrea Luten. Het OM in Assen had achttien jaar cel geëist, maar kan zich vinden in de opgelegde straf. Luten vertrok op 10 mei 1993 op de fiets van school naar huis in Ruinen. Een dag later werd ze dood gevonden. F. werd in mei dit jaar opgepakt nadat bij nieuw onderzoek een schaamhaar op het lichaam van Luten aan hem werd gelinkt. Hij bekende daarna het 15-jarige meisje te hebben verkracht en gewurgd. De rechtbank hield rekening met het feit dat F. geen extreem geweld gebruikte, hij geen strafblad had en de in 1993 maximaal op te leggen celstraf korter dan levenslang nog twintig jaar was. Het is nog onduidelijk of de verdediging in beroep gaat. (Novum)

Treinen stapvoets na koperdiefstal

Roosendaal, 4 jan. De slagbomen van elf spoorwegovergangen op het treintraject tussen Roosendaal en Breda zijn vanochtend urenlang dicht geweest doordat dieven vannacht een stuk koperkabel hebben gestolen. Bij een overgang in Etten-Leur werd een stuk van twintig tot dertig meter koperkabel weggeknipt. De kabel stuurde de spoorbomen aan. Daardoor gingen de bomen bij elf overgangen voor de veiligheid automatisch naar beneden. De treinen reden op het traject stapvoets, vanwege het risico dat mensen mogelijk ongeduldig zouden worden en toch zouden oversteken, meldde ProRail. (Novum)

Vuurwerkhandelaar krijgt 2,5 jaar cel

Leeuwarden, 4 jan. Een vuurwerkhandelaar uit Leeuwarden moet tweeënhalf jaar de cel in omdat hij in november werd betrapt op het bezit van duizenden kilo’s professioneel vuurwerk bestemd voor particulier gebruik. De rechtbank in Leeuwarden rekent het hem zwaar aan dat hij de risico’s van zo’n grote voorraad heeft genegeerd. De man, die ook in legaal vuurwerk handelt, had het vuurwerk opgeslagen in een loods in de stad. Het ging onder meer om mortierbommen, Romeinse kaarsen, Chinese rollen, nitraatknallers en strijkers. (Novum)

OM: beloning voor tip Tattookillers

Rotterdam, 4 jan. Justitie looft beloningen van twintig- en dertigduizend euro uit voor de tip die leidt tot de oplossing van de gewelddadige moord op Onno Kuut. Het lichaam van de 30-jarige Kuut werd in 2009 gevonden in de duinen bij Hoek van Holland. Hij behoorde mogelijk tot de bende die bekendstaat als de ‘Tattookillers’. De politie is ook op zoek naar meer informatie over andere liquidaties die mogelijk verband houden met de moord op Kuut. Het gaat om de moord op August Adjoeba in 2008 in Amsterdam en twee vermoorde mannen die in 2009 werden gevonden bij een pannenkoekenhuis langs de A4. (Novum)

Twee Duitsers met pistool opgepakt

Zevenaar, 4 jan. De marechaussee heeft gisteravond bij de Duitse grens na een korte achtervolging twee Duitsers opgepakt die met een doorgeladen pistool rondreden. De mannen van 34 en 39 jaar uit Hannover gooiden het vuurwapen tijdens de vlucht uit het raam, maar het werd later teruggevonden. Het tweetal reed hard weg toen ze bij een controle van de marechaussee en de Duitse politie een stopteken kregen. Ze konden bij Zevenaar tot stilstand worden gebracht. (Novum)