Koptische paus gispt regering

In een zeldzame kritische toespraak heeft het hoofd van de koptische orthodoxe kerk gisteren de Egyptische regering opgeroepen christelijke grieven over discriminatie aan te pakken. In een interview op de staatstelevisie bezwoer paus Shenouda III tegelijk de kopten een eind te maken aan hun straatprotesten na de zelfmoordaanslag bij het uitgaan van de oudjaarsdienst in de Twee-heiligenkerk in Alexandrië.

Bij de aanslag, die aan Al-Qaeda-achtige extremisten wordt toegeschreven, vielen 21 doden. Woedende betogers protesteerden dagenlang tegen de gebrekkige beveiliging van kerken en tegen discriminatie van christenen.

Paus Shenouda, die doorgaans goede betrekkingen onderhoudt met de regering van president Mubarak, kritiseerde met name de Egyptische wetten die de vrijheid van geloofsbeoefening beperken, zoals de bouw van kerken. „De staat heeft een plicht”, zei hij. „Hij moet de problemen van de kopten onder ogen zien en die proberen op te lossen.”

Zijn aanhang riep hij op tot kalmte. Hij waarschuwde dat politieke activisten de protesten zouden kunnen gebruiken voor eigen anti-regeringsdoelen.

De christelijke gemeenschap, ongeveer tien procent van de 80 miljoen Egyptenaren, klaagt over de bijna-onmogelijkheid om kerken te bouwen en over discriminatie op de arbeidsmarkt. Veel kopten denken dat de regering om moslim-fundamentalisten niet tegen de haren in te strijken aarzelt om wetten naar de wensen van de kopten aan te passen. De laatste jaren is het aantal sektarische incidenten ook gestegen. Het gaat daarbij echter om geweld van een heel andere orde dan de aanslag van zaterdagochtend, (AP)