Koptische kerken extra bewaakt

Drie koptisch orthodoxe kerken in Nederland nemen maatregelen tegen eventuele aanslagen. De politie houdt de kerken in Amsterdam, Eindhoven en Utrecht ook in de gaten, na de bloedige aanslag in Egypte.

Dit heeft een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) vanmorgen gemeld. „Gisteravond heeft het Korps Landelijke Politiediensten een lijntje gelegd met de regiokorpsen. Niet alarmerend bedoeld, maar puur om te zeggen: jongens, weet wat er speelt en houd een vinger aan de pols.” De NCTb en de politie doen geen mededelingen over de veiligheidsmaatregelen.

In de Oudejaarsnacht werden bij een aanslag op Egyptische kopten zeker 21 mensen gedood. De aanslag zou het werk zijn van Al-Qaeda-achtige groepen. Op een Al-Qaeda-lijst met mogelijke doelwitten, die afgelopen weekeinde werd verspreid, staan ook de koptische kerken in Amsterdam, Eindhoven en Utrecht. „Vandaag overleg ik met de politie over een eventuele aangifte wegens bedreiging”, zegt pastoor Jozef van de koptische kerk in Eindhoven.

De Amsterdamse politie surveilleert sinds deze ochtend veelvuldig bij de koptisch orthodoxe kerk in Amsterdam Noord, het gebedshuis van de oudste en grootste koptische gemeenschap in Nederland. „Elk uur komt de politie meermalen langs de kerk”, zegt pastoor Arsenious. Komende donderdagavond bewaken vrijwilligers de traditionele kerstviering (7 januari) van de kopten.

Nederland telt ongeveer 6.000 koptische christenen, die voornamelijk afkomstig zijn uit Egypte en in mindere mate uit Soedan en Ethiopië. De kopten kwamen in de jaren zestig als gastarbeider naar Nederland. Velen van hen werken in de horeca en het toerisme.

De koptisch orthodoxe kerk, waarvan het hoofd zetelt in Alexandrië, is een van de oudste christelijke kerken ter wereld. In de vijfde eeuw splitsten de kopten zich af van de christelijke kerk, de latere rooms-katholieke kerk.