Kind van 3 deelt al spontaan

Heel jonge kinderen mogen dan niet geneigd zijn om snoep of cadeautjes te delen als ze die zomaar gekregen hebben, maar ze zijn vaak wél bereid om iets te delen waar ze samen voor hebben gewerkt. Dat blijkt uit een studie onder enkele tientallen driejarigen (m/v), op Oudejaarsdag gepubliceerd in Psychological Science.

De onderzoekers gebruikten een proefopstelling die ze al eerder in chimpanseestudies hadden gebruikt. Een touw lag in een grote lus om een plank waar een bakje met (in dit geval) snoepjes of stickers op stond – een even aantal. De plank lag achter een ruit; het touw stak daar aan weerszijden doorheen. Als twee kinderen samen ieder aan een eind van het touw trokken, konden ze de plank dichterbij halen en door een opening in de ruit hun beloning pakken. De kinderen waren te klein om in hun eentje bij beide einden van het touw te kunnen.

In het onderzoek met chimpansees ontstond vervolgens altijd strijd over de beloning, maar de kinderen deelden in 70 procent van de gevallen spontaan en eerlijk de inhoud van het bakje. Meestal pakte het kind dat er het eerst bij was gewoon de helft; soms spoorde een kind een ander aan zijn deel te nemen. Een mens of dier dat erop kan rekenen dat de opbrengsten eerlijk gedeeld worden, zal eerder geneigd zijn tot samenwerking, schrijven de onderzoekers. Bij mensen zit die neiging tot samenwerking en eerlijk delen er dus al heel vroeg in.