Kabinetsbeleid: 187 van de 223 coffeeshops in Amsterdam dicht, landelijk 6 op de 10

In gemeenten met veel coffeeshops moeten er zes op de tien sluiten als het kabinet het plan uitvoert om 350 meter afstand tussen coffeeshops en scholen te houden. Dit blijkt uit een inventarisatie van NRC Handelsblad.

Medewerker Enzo van Steenbergen onderzocht veertien Nederlandse gemeenten met tien of meer coffeeshops. De steden hebben samen 442 van de ruim 660 coffeeshops in Nederland; 57,9 procent van de zaken in de veertien steden zou moeten sluiten. Alleen al in Amsterdam zouden 187 van de 223 coffeeshops moeten sluiten.

Het kabinet wil nog deze maand een drugsnota presenteren. Daarin zal duidelijk gemaakt worden hoe het in het regeerakkoord genoemde afstandscriterium tussen scholen en coffeeshops  moet worden ingevuld. Onduidelijk is nog hoe de afstand gemeten moet worden en of het om alle scholen gaat.

Bij de inventarisatie door deze krant is uitgegaan van een loopafstand van 350 meter tot middelbare scholen en basisscholen. Het is een voorzichtige berekening, omdat het kabinet ook een afstand van 350 meter hemelsbreed kan opleggen.  Sommige gemeenten rekenen alleen middelbare scholen mee. Ook voor hen kan het aantal sluitingen hoger uitvallen.

De uitgebreide inventarisatie staat vanmiddag in de krant.