Hongaarse krant voert actie voor persvrijheid

A photo taken on January 3, 2011 in Budapest shows the front page of Hungarian daily Nepszabadsag. Two major Hungarian newspapers mourned what they saw as the end of press freedom today following the enactment of a controversial new media law, just as Budapest assumed the EU presidency. "The freedom of the press in Hungary comes to an end," the largest-circulation daily Nepszabadsag plastered on its front page in Hungarian, followed by the same sentence in every official language of the 27-member European Union. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
A photo taken on January 3, 2011 in Budapest shows the front page of Hungarian daily Nepszabadsag. Two major Hungarian newspapers mourned what they saw as the end of press freedom today following the enactment of a controversial new media law, just as Budapest assumed the EU presidency. "The freedom of the press in Hungary comes to an end," the largest-circulation daily Nepszabadsag plastered on its front page in Hungarian, followed by the same sentence in every official language of the 27-member European Union. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK AFP

Invoering van nieuwe omstreden Mediawet valt samen met begin van het Hongaars EU-voorzitterschap.

De voorpagina van de belangrijkste Hongaarse krant, de centrum-linkse Népszabadság opende gisteren met deze zin: ‘In Hongarije is de persvrijheid opgeheven’. De zin staat in alle officiële talen van de Europese Unie afgedrukt.

Hongarije is sinds 1 januari 2011 een half jaar lang voorzitter van de Europese Unie. Het land krijgt hevige kritiek van andere Europese landen op de controversiële mediawet die het op 20 december aannam. Dit kan gevolgen hebben voor het op de Europese agenda zetten van Hongaarse problemen.

Een door de regering benoemde media-autoriteit gaat in de gaten houden of journalisten ‘moreel’ en ‘objectief’ berichten. Voor publicaties die niet voldoen aan de gestelde normen kunnen hoge boetes volgen. De boetes variëren van 90.000 euro voor dagbladen tot 700.000 euro voor commerciële tv-stations.

Népszabadság schrijft in zijn hoofdredactioneel commentaar dat „de wet op de media enkel de autoritaire doelen dient van de Fidesz-regering – de rechtse partij van premier Viktor Orban die tweederde meerderheid in het parlement bezit – en het mogelijk maakt om iedereen met een afwijkende mening te temmen, te bestraffen en uiteindelijk zelfs te ruïneren”.

De linkse Hongaarse krant Népszava eist op haar voorpagina persvrijheid in het Hongaars en Engels. In december protesteerden de tijdschriften Magyar Narancs en ES nog met witte voorpagina’s. (NRC)