Het Westen heeft zich altijd superieur gevonden

Het Westen heeft zich altijd superieur gevonden

Bas Heijne (Opinie & Debat, 31 december) refereert aan de toespraak van Frits Bolkestein in de Verenigde Staten waarin hij de superioriteit van het Westen aan alle andere culturen verkondigde. Eindelijk mocht het worden gezegd. Het Westen was beter!

Hoezo eindelijk? Heijne is jonger dan ik, maar niet zo erg veel. In mijn jonge jaren hoefde die superioriteit niet eens openlijk te worden uitgesproken. Het kwam impliciet naar voren in vrijwel alle literatuur over het onderwerp. In de encyclopedie van mijn ouders werden de Javanen – toen net onafhankelijk geworden, zeer tegen onze zin, want we hadden nog een beschavingsopdracht te voldoen – gecategoriseerd als een half-cultuurvolk. De Papoea’s deden het nog slechter, als natuurvolk. Er is niets nieuws onder de zon. Sterker nog, we zijn weer terug bij af.

Dirk Zoebl

Utrecht

    • Dirk Zoebl