Haarkleur kan via DNA worden achterhaald

Wetenschappers werken aan genetische tests die kunnen helpen bij het opstellen van daderprofielen.

Forensisch onderzoek bij het oplossen van misdaad krijgt een nieuwe dimensie nu Poolse en Nederlandse onderzoekers rapporteren dat de haarkleur van daders op een betrouwbare manier kan worden achterhaald aan de hand van achtergebleven DNA-sporen. Op basis van 19 genetische kenmerken in 11 verschillende genen kunnen de onderzoekers met ongeveer 90 procent zekerheid vaststellen of iemand rood of zwart haar heeft, schrijven zij in een online-artikel in het vakblad Human Genetics.

Een blonde en een bruine haardos is wat lastiger te voorspellen, waarschijnlijk omdat sommige mensen blond haar hebben als kind, dat later verandert naar bruin. „Maar nog altijd is de uitkomst behoorlijk accuraat”, zegt prof. dr. Manfred Kayser van het Erasmus Medisch Centrum.

„Nu kan een dader alleen met DNA worden geïdentificeerd als het DNA-profiel van een bekende verdachte overeenkomt met het DNA-profiel van een monster dat is aangetroffen op de plaats delict”, zegt Kayser, „In opdracht van het Nederlands Forensisch Instituut werken we nu aan genetische tests die kunnen helpen om onbekende daders te vinden.”

De onderzoekers onderzochten het DNA van 385 mensen uit het zuiden van Polen, die werden ingedeeld in vier categorieën haarkleur. Vervolgens identificeerden de genetici 45 merkpunten in het DNA van deze vrijwilligers en correleerden die met hun haarkleur. Uiteindelijk bleek minder dan de helft van de genetische merkpunten voldoende voor een betrouwbare test. „Door het aantal merkpunten beperkt te houden, kan de analyse in één test gedaan worden”, aldus Kayser. Nu moet de genetische haarkleurtest nog gevalideerd worden aan de hand van DNA van personen wiens haarkleur niet op voorhand bekend is. (NRC)