Ouattara wil niet in gesprek met Gbagbo

This picture taken on January 3, 2011 at the golf hotel in Abidjan shows the seat of Alassane Ouattara, who the world says won Ivory Coast's disputed presidential vote. Ouattara, said after talks with African mediators that "discussions are over" and rival Laurent Gbagbo must leave office. AFP PHOTO/ ISSOUF SANOGO
This picture taken on January 3, 2011 at the golf hotel in Abidjan shows the seat of Alassane Ouattara, who the world says won Ivory Coast's disputed presidential vote. Ouattara, said after talks with African mediators that "discussions are over" and rival Laurent Gbagbo must leave office. AFP PHOTO/ ISSOUF SANOGO De zetel van Alassane Ouattara bij de gesprekken met Afrikaanse leiders in Abidjan. Foto AFP / Issouf Sanogo

Alassane Ouattara heeft een voorstel om in gesprek te gaan met de zelfbenoemde Ivoriaanse president Laurent Gbagbo afgewezen, meldt de NOS.

De Keniaanse premier Odinga had de twee bij elkaar willen brengen om een oplossing voor de crisis in het West-Afrikaanse land te zoeken. Gbagbo en Ouattara betwisten elkaar sinds november het presidentschap in Ivoorkust.

De presidenten van Benin, Kaapverdië en Sierra Leone spraken gisteren met Gbagbo, maar die wilde tegen de zin van de Afrikaanse Unie in nog altijd niet van wijken weten. Daar zei Ouattara dat ‘de discussie voorbij is’.

Vandaag gaan de West-Afrikaanse leiders, zo is het plan, in Nigeria in gesprek met de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan, de huidige voorzitter van de West-Afrikaanse economische gemeenschap ECOWAS.

Volgens correspondente Pauline Bax is de verwarring rond een eventueel gesprek groot.

“Gbagbo wil eigenlijk gewoon tijdrekken en is daarom voorstander van een goed gesprek met z’n rivaal. Ouattara wil militaire interventie van de internationale gemeenschap en geen gesprekken meer. Daarom is het gek dat Odinga suggereerde dat zowel Gbagbo als Ouattara hadden ingestemd met een gesprek.”

Wat de volgende stap is in de Ivoriaanse crisis ligt volgens Bax aan ECOWAS.

“ECOWAS komt vanmiddag nog met een verklaring. De vraag is wat ze gaan doen. Ze hebben eerder gedreigd met militair ingrijpen, maar of ze dat middel nu aangrijpen blijft gissen. In de wandelgangen gaat wel het gerucht dat inmiddels negen van de vijftien ECOWAS-landen al troepen hebben toegezegd.”

    • Peter van der Ploeg