Frank de Boer en Ajax akkoord over contract

De oud-verdediger krijgt assistentie van Hennie Spijkerman.

Frank de Boer blijft trainer van Ajax. De oud-verdediger en de Amsterdamse club zijn het eens over een meerjarig contract. De overeenkomst gaat met terugwerkende kracht in op 1 januari 2011 en loopt tot en met 30 juni 2014. Dat heeft Ajax gisteren bekendgemaakt.

Hennie Spijkerman wordt per direct aan de technische staf van Ajax toegevoegd. Hij wordt samen met Danny Blind assistent van De Boer. Spijkerman (60) kwam in 2006 naar Ajax en was onder Henk ten Cate en Adrie Koster assistent-trainer. Het afgelopen half jaar was hij technisch directeur bij Ajax Cape Town.

De Boer maakte in 1988 zijn debuut als prof bij Ajax en zou later uitkomen voor FC Barcelona, Galatasaray, Glasgow Rangers, Al-Rayyan en Al-Shamal. De Boer speelde 112 interlands voor het Nederlands elftal. De Boer geldt als een echte Ajacied. Hij was als speler vanaf de B-junioren actief bij Ajax en kwam elf seizoenen uit voor het eerste elftal. Daarin speelde hij ruim 400 officiële wedstrijden.

De linksbenige verdediger won bij Ajax diverse landstitels, KNVB Bekers, Super Cups, de Europa Cup 1, de wereldbeker en de UEFA Cup. De Boer stortte zich na zijn spelersloopbaan op het trainersvak. De jongere tweelingbroer van Ronald de Boer behaalde in juni 2007 zijn diploma voor de cursus Coach Betaald Voetbal. Hij koos voor de weg van geleidelijkheid en ging bij de jeugd van Ajax aan de slag. De Boer was tot voor kort nog trainer bij de A1. Daarnaast is hij actief als assistent van bondscoach Bert van Marwijk.

De Boer verkoos bij Ajax tot het vertrek van Martin Jol bewust de luwte. De Boer is net als zijn oude meester Johan Cruijff een aanhanger van attractief en aanvallend voetbal. Voor de winterstop had De Boer al tijdens wedstrijden tegen AC Milan, Vitesse en AZ de leiding. (NRC)