Fiat wil meer dan helft in Chrysler kopen

De Italiaanse autofabrikant Fiat wil nog dit jaar een meerderheidsbelang verwerven in de Amerikaanse concurrent Chrysler. Dat heeft bestuursvoorzitter Sergio Marchionne van Fiat gisteren gezegd op de aandelenbeurs in Milaan.

Marchionne was daar gisteren aanwezig wegens de afsplitsing van dochteronderneming Fiat Industrial, die een aparte notering kreeg. Fiat Industrial produceert trucks en landbouwmachines.

De afsplitsing van Fiat Industrial maakt deel uit van het grotere plan dat Marchionne heeft voor het 111-jaar oude Italiaanse conglomeraat. Hij wil van Fiat puur een autofabrikant maken, die mondiaal opereert.

Fiat kocht hiervoor vorig jaar 20 procent van de aandelen Chrysler. Daarmee kreeg het toegang tot de belangrijke Amerikaanse markt. Chrysler was, net als concurrenten Ford en General Motors, in ernstige financiële problemen geraakt omdat de autoverkopen waren ingezakt als gevolg van de hoge olieprijzen in 2007 en 2008, gevolgd door de economische crisis in dat jaar. Het bedrijf werd daarop van de beurs gehaald. De Amerikaanse en Canadese overheid steunden Chrysler vervolgens met 6,9 miljard dollar (5,1 miljard euro).

De Amerikaanse autofabrikant heeft afgelopen jaar technologie van Fiat overgenomen voor de ontwikkeling van kleinere auto’s en schonere motoren. De komende twee jaar brengt Chrysler twaalf modellen op de markt met Fiat-technologie. Voor later dit jaar overweegt het een beursgang.

„Als Chrysler dit jaar naar de beurs gaat, moet het mogelijk zijn om voorbij de 50 procent te gaan”, zei Fiat-baas Marchionne, die ook bestuursvoorzitter is bij Chrysler.

Fiat wil het belang in Chrysler dit jaar sowieso verhogen naar 35 procent. Wil het op 51 procent uitkomen dan moet het de miljardenkredieten van de Amerikaanse en Canadese overheden overnemen en terugbetalen.

Marchionne noemde de afsplitsing van Fiat Industrial gisteren „een punt van aankomst, zowel als een punt van vertrek” voor zijn bedrijf. „We konden niet doorgaan met het bij elkaar houden van sectoren die geen economische en industriële karakteristieken gemeen hebben.”

Naast het merk Fiat produceert het Italiaanse concern onder meer de merken Alfa Romeo, Lancia en Ferrari.