Acute geldnood dreigt voor PSV

PSV mikt onder meer op spelersverkoop. Afellay (l) vertrok vorige week voor 3 miljoen; Dzudzsák (r) is een andere potentiële 'cashcow'. Foto AP/Peter Dejong

PSV dreigt in acute financiële problemen te komen. Het jaarverslag van de koploper van de eredivisie verraadt dat dit seizoen nog nieuwe deals met banken en sponsors moeten worden gesloten. Anders kan het zijn dat de club “niet in staat is haar verplichtingen af te wikkelen”. Een Feyenoord-achtige toekomst lijkt voor de Brabanders echter nog ver weg.

Voetbaljournalist Koen Greven en financieel redacteur Erik van der Walle hebben vanmiddag in NRC Handelsblad de primeur over de grote problemen bij PSV.

PSV een tweede Feyenoord noemen, gaat Greven te ver, laat hij de redactie van nrc.nl alvast weten. Hij zegt dat de problemen niet worden weggewuifd door de nieuwe directeur Tiny Sanders. “Hij is zich zeer bewust van de ernst van de situatie en is de boel totaal aan het saneren. Maar dat gaat niet in één of twee seizoenen. Het is vrij realistisch dat de club nog dit seizoen tot nieuwe afspraken met de banken en Philips komt. Vooral met die laatste worden de banden weer wat warmer. Het probleem met banken is dat ze bijna geen geld meer in voetbal steken. Zeker niet als je een negatief vermogen hebt.”

Hoop gevestigd op Philips
Dat PSV er nog niet in is geslaagd om nieuwe geldschieters te vinden zou voor “gerede twijfel” kunnen zorgen over de continuïteit van de club. “We maken ons niet direct zorgen over het voortbestaan, maar het is wel zo dat PSV niet op de huidige weg verder kan gaan. De directie onderhandelt op dit moment met verschillende partijen, onder wie hoofdsponsor Philips, met wie het contract afloopt”, zegt de club, die vandaag een nieuwjaarsreceptie houdt.

NRC-voetbaljournalist Koen Greven denkt dat PSV zich in het verleden met juist die Philips-deals misschien tekort heeft gedaan .

“Wat Philips en Nike aan PSV geven is vele malen minder dan wat Aegon en Adidas in Ajax pompen.” En dat is vreemd want PSV was het laatste decennium veel succesvoller en speelde dertien jaar achtereen Champions League, stelt Greven. “Ajax is wereldwijd toch nog een grotere naam; de geschiedenis telt nog zwaar mee.”

PSV geen uitzondering
De problemen van PSV staan niet op zich. Ajax (22,8 miljoen verlies), PSV (17,5 miljoen), SC Heerenveen (15 miljoen) en Feyenoord (14,5 miljoen) waren voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor het recordverlies dat de eredivisie dit jaar boekte. Alleen landskampioen FC Twente behoort tot de ‘gezonde’ categorie 3. Vanmiddag en morgen in NRC Handelsblad meer over de benarde situatie van PSV, een inkijk in de financiën en mogelijke oplossingen voor de club.