Facebook is nu 50 mld dollar waard

Facebook is 50 miljard dollar waard, zegt Goldman Sachs – die de netwerksite net een lening heeft verstrekt.

De vraag rijst: wat zou Facebook waard zijn op de beurs?

De waarde van de netwerksite is in 2010 enorm gestegen. Speculaties over de beurswaarde nemen toe.

De sociale netwerksite Facebook is door de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs gewaardeerd op 50 miljard dollar, zo schrijft de Amerikaanse krant The New York Times. Facebook zou daarmee meer waard zijn dan internetbedrijven als Ebay en Yahoo en mediagigant Time Warner.

De waardering van Facebook is het fundament onder een lening van 500 miljoen dollar (376 miljoen euro), die Goldman Sachs en de Russische investeringsmaatschappij Digital Sky Technologies hebben verstrekt, aldus The New York Times. De Russen zouden eerder al 500 miljoen dollar in Facebook hebben geïnvesteerd.

Volgens de krant is de waardering een teken van de groeiende macht van Facebook, dat internetgigant Google naar de kroon steekt. Met de kapitaalinjectie kan Facebook veelgevraagde computerexperts aantrekken en nieuwe overnames doen.

De waardering van 50 miljard dollar voedt speculaties over wat Facebook waard zou zijn op de beurs, schrijft The New York Times. Op dit moment heeft het bedrijf geen beursnotering en publiceert het geen winstcijfers of andere financiële informatie.

Hoewel Facebook en andere sociale netwerksites als Twitter en LinkedIn niet beursgenoteerd zijn, is er een levendige handel in de aandelen van deze bedrijven ontstaan.

Volgens de internetbeurs SharesPost is de waarde van Facebook het afgelopen jaar verdrievoudigd tot 42,4 miljard dollar. De waardering van Goldman Sachs zou deze schatting verder onderbouwen.

De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft een onderzoek ingesteld naar de incourante handel in aandelen van internetsites, aldus The New York Times. Volgens de krant vermoedt de SEC dat bedrijven als Facebook en Twitter de officiële beurs mijden, om te voorkomen dat ze financiële informatie naar buiten moeten brengen.

Ook meldt de krant dat Goldman Sachs via een speciale constructie investeerders in staat wil stellen geld te steken in Facebook. Volgens de regels van de SEC dienen bedrijven die meer dan 499 aandeelhouders hebben hun jaarcijfers te publiceren. De speciale constructie die Goldman Sachs heeft bedacht, zou echter gelden als één aandeelhouder, aldus de krant. Of de SEC akkoord gaat, is echter onduidelijk. Dit jaar passeerde Facebook Google als de meest bezochte site ter wereld. (NRC)