Extra alertheid rond koptische kerken in Nederland

An injured Egyptian Copt protester, who was injured during clashes with Egyptian riot police, reacts as he was evacuated from the site in Cairo, Egypt late Monday, Jan. 3, 2011. The head of Egypt's Coptic Orthodox Church appealed to the government on Monday to address Christians complaints about discrimination to ease tensions as fierce riots broke out in the capital following a New Year's Day church bombing that killed 21 people. (AP Photo/Nasser Nasser)
An injured Egyptian Copt protester, who was injured during clashes with Egyptian riot police, reacts as he was evacuated from the site in Cairo, Egypt late Monday, Jan. 3, 2011. The head of Egypt's Coptic Orthodox Church appealed to the government on Monday to address Christians complaints about discrimination to ease tensions as fierce riots broke out in the capital following a New Year's Day church bombing that killed 21 people. (AP Photo/Nasser Nasser) Na de aanslag in Alexandrië braken ongeregeldheden uit, waarbij deze man gewond raakte. Foto AP / Nasser Nasser

Drie koptisch-orthodoxe kerken in Nederland nemen maatregelen tegen eventuele aanslagen. De politie houdt de kerken in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven in de gaten. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) meldde dit vanmorgen.

De maatregelen volgen op een aanslag op een koptische kerk in Alexandrië, waarbij zaterdag 21 mensen omkwamen. De aanslag zou het werk zijn van Al-Qaeda-achtige groepen. De terroristische organisatie heeft een lijst van mogelijke doelwitten van aanslagen, waar ook de drie kerken in Nederland opstaan.

NRC-redactrice Barbara Rijlaarsdam sprak woordvoerders van de koptische kerken in Eindhoven en Amsterdam.

“De pastoor van de koptische kerk in Eindhoven overweegt aangifte te doen wegens bedreiging. Daarover is vandaag overleg met de politie. Bij de kerk in Amsterdam-Noord surveilleerde de politie vanmorgen al veelvuldig. Ze komen enkele keren per uur langs. Komende donderdagavond, bij de traditionele kerstviering, bewaken vrijwilligers de kerken.”

In Nederland wonen zo’n 6000 kopten die voornamelijk uit Egypte komen. Veel kwamen in de jaren zestig als gastarbeider en werken tegenwoordig in de horeca en het toerisme. De koptisch-orthodoxe kerk is een van de oudste christelijke kerken ter wereld. In de vijfde eeuw splitsten ze zich af van de christelijke kerk.