Eerst wordt gevraagd of je een ziekte al hebt

„Aandoeningen waarop geen verhoogd risico is vastgesteld, kunt u wel krijgen.” Vooral die zin in de testuitslag van de online Gezondheidsrisicotest blijft hangen. Eén op de drie mensen krijgt immers ooit kanker.

Maar na invullen van de test rolt er voor mij (man) geen verhoogd risico op darm-, prostaat- en longkanker uit. Terwijl de kans dat één van die drie kankers bij mij ooit wordt vastgesteld toch zeker wel tegen 20 procent ligt.

Voor darm- en prostaatkanker informeert de test of die ziekten in mijn familie voorkomen. Dat is een veelgestelde vraag. Het ontbrekende longkankerrisico komt vooral omdat ik niet rook.

Het eerlijke antwoord dat ik ooit – inmiddels 35 jaar geleden – een paar jaar heb gerookt, telt wel mee om me op een verhoogd risico op nierschade te wijzen. Dat is flauwekul, leert de medische literatuur me. De Gezondheidsrisicotest verwijst in de literatuurlijst bij nierschade naar een artikel van een bekende voorstander van nierschadescreenen in Nederland, in een weinig gezaghebbend tijdschrift. Uit het kwalitatief goede artikel (waarin ‘gerookt hebben’ als risicofactor ontbreekt) in de literatuurlijst, leid ik af dat vooral mijn leeftijd (57) de kans op nierschade bepaalt. Daar valt preventief weinig tegen te doen.

De test heeft hilarische momenten. De kans op erectiestoornissen wordt bijvoorbeeld bepaald met de vraag: heeft u wel eens last van erectiestoornissen?

Het is natuurlijk goed om bij het bepalen van een kans op een ziekte, wat de test wil doen, eerst te vragen of die ziekte er al is. Maar het is vreemd om het daar bij te laten.

Naast het advies om mijn gehoor eens te laten testen en de aanbeveling om meer zuivel te eten (geen sprake van) hoef ik me nergens zorgen over te maken. En kan ik rustig afwachten tot de ziekte toeslaat waar ik slechts een gemiddelde kans op heb.

De test is te maken op gezondheidsrisicotest.nl