Duitsland en VS in 'spionageproject'

Duitsland en de Verenigde Staten ontwikkelen samen in het geheim zes nieuwe geavanceerde spionagesatellieten. Dit kan worden opgemaakt uit vertrouwelijke telegrammen van Amerikaanse diplomaten in Berlijn, die via de klokkenluidersorganisatie WikiLeaks en het Noorse dagblad Aftenposten in het openbaar zijn gekomen.

In Berlijn stuitten de berichten van Aftenposten over het project, dat HiROS (High Resolution Optical System) zou zijn gedoopt en 270 miljoen dollar zou kosten, direct op een krachtige ontkenning.

De nieuwe satellieten, die in 2013 in omloop zouden moeten komen, zouden volgens de Amerikaanse diplomaten in staat zijn voorwerpen van slechts 50 centimeter doorsnee op aarde waar te nemen en helder weer te geven. Bovendien zouden ze hun beelden veel sneller naar de aarde kunnen stralen dan huidige satellieten.

De Franse regering is volgens de uitgelekte documenten, die uit 2009 en van dit jaar dateren, zeer kritisch over het project, omdat het hier geheel buiten zou zijn gehouden.

De Duitsers en de Amerikanen zouden hun project presenteren als een commerciële onderneming, aldus de Amerikaanse diplomaten. In werkelijkheid staat het project volgens de documenten echter onder controle van de Duitse inlichtingendienst en het Duitse ruimtevaartcentrum DLR.

„HiROS is noch een spionagesaltelliet noch een geheim project", zei echter DLR-woordvoerder Andreas Schütz. Volgens hem gaat het om een wetenschappelijk project. De satellieten zijn bedoeld om te helpen bij natuurrampen, stelde hij. Schütz verklaarde dat het hele project nog in de voorbereidende fase verkeert. Meer bijzonderheden wilde hij niet geven.

Een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Berlijn weigerde desgevraagd op de kwestie in te gaan. De Amerikanen blijven bij hun formele standpunt dat het om vertrouwelijke documenten gaat, die niet in de openbaarheid hadden mogen worden gebracht. Daarom zijn ze niet bereid te reageren op de inhoud van de uitgelekte documenten. (AFP, AP)