De NOS bemachtigt ook rechten voor EK in 2012

Voor een lager bedrag dan in 2008 mag de NOS het EK 2012 uitzenden.

Het Europees kampioenschap voetbal van 2012 in Oekraïne en Polen wordt uitgezonden door de NOS. De publieke omroep heeft de uitzendrechten bemachtigd voor radio, televisie, internet en mobiele telefoons. Het Nederlands elftal moet zich in een groep met Zweden, Hongarije, Finland, Moldavië en San Marino zich nog wel plaatsen.

De NOS zegt het eindtoernooi binnen te hebben gehaald voor een lager bedrag dan het vorige EK, dat in 2008 werd gehouden in Oostenrijk en Zwitserland. Oranje werd destijds in de kwartfinales uitgeschakeld door Rusland. Over de hoogte van het bedrag mag de NOS geen uitlatingen doen, zegt een woordvoerder.

Algemeen directeur van de NOS Jan de Jong kijkt uit naar het komende EK. „Het wereldkampioenschap in Zuid Afrika heeft eens te meer aangetoond hoe gek Nederland op Oranje is en hoe dergelijke grote evenementen ons land bezighouden, boeien en verbinden. We hebben het hier echt over een maatschappelijk fenomeen.” Het Nederlands elftal eindigde afgelopen zomer als tweede achter wereldkampioen Spanje.

Ook de UEFA is content dat de wedstrijden tijdens het komende EK in Nederland op het publieke net zichtbaar zijn. „Wij zijn verheugd dat de EK-duels in Nederland op het open net te zien zijn”, aldus een woordvoeder van de Europese voetbalfederatie. Eerder haalde de NOS al de uitzendrechten voor de Olympische Spelen van Londen in 2012 en het wereldkampioenschap voetbal van 2014 in Brazilië binnen. (Novum)